A keresztényüldözési államtitkár gyakorlatilag elismerte, hogy tojik az üldözött kínai keresztényekre

POLITIKA
2019 augusztus 23., 08:22
comments 134

Azbej Tristan egy keresztény társaságában.

A kínai keresztények üldözéséről írt cikket a Hetek, a Hit Gyülekezetéhez közeli hetilap. A téma kapcsán megszólaltatták Azbej Tristant, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárt is, hogy Magyarország, mely látványosan jó viszonyra törekszik Kínával, felszólal-e az üldözött keresztények érdekében, ha már külön államtitkára is van a témának a kormányban.

Azbej meglepő és üdítő őszinteséggel válaszolta, hogy nem. "Semmiképpen sem szeretnénk rátévedni arra az útra, ami a pokolba vezet, de jószándékkal van kikövezve. Ha például Kínával megtörjük az őszinte és tiszteletteljes kapcsolatok kereteit, és teszünk egy nevetséges fenyegetést vagy nyomásgyakorlást, akkor nagyjából kiröhögnek” - mondta, alaposan újraértelmezve az "őszinte" szó jelentését.

Ezután arról beszélt, hogy Magyarország sokszor nem a nyilvánosság, hanem a zárt ajtók mögött lép fel a vallásszabadság védelmében. Ezt példázandó "a részletek feltárása nélkül" előadott egy történetet, mely szerint a Törökországban letartóztatott amerikai lelkészt valójában a magyar kormány szabadította ki. Állítása szerint Brunsont négy nappal Erdogan magyarországi látogatása után engedték szabadon, a lelkész pedig három hónappal később Magyarország washingtoni nagykövetségén magyar állampolgársági esküt is tett. A részletek feltárása nélkül nehéz kikövetkeztetni, hogy ezzel mire akarhatott utalni, hacsak nem arra, hogy Erdogan, aki egy amerikai állampolgárt simán őrizetben tartott volna, egy magyar állampolgárral ezt már nem merte volna megtenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.