Brexit: az ellenzék nem szavazza meg az előrehozott választást, Johnsonnak eszében sincs lemondani

A Brexit kezd egy igazán jó sitcomra hasonlítani. Ahogy a tévés vígjátéksorozatokban, úgy itt sem fejlődik semmit a főszereplők karaktere, mindenki stabilan hozza a tőle elvárható figurát. Pénteken például az ellenzéki pártok megállapodtak, hogy október 17-e, a Brexit aktuális, október 31-i határideje előtti utolsó EU-csúcs előtt nem hajlandók megszavazni az előrehozott választások kiírását, míg az éppen Skóciát járó Boris Johnson pedig közölte, hogy esze ágában sincs lemondani addig, amíg nem teljesíti három ígéretét: kilépteti Nagy-Britanniát az EU-ból; egyesíti pártját, amiből éppen a héten rúgott ki 21 lázadó képviselőt, illetve választásokon, amiket kiíratni se tud, legyőzi a Munkáspárt vezérét, Jeremy Corbynt.

Pedig a jelenlegi helyzetben nem igazán látszik más megoldás, mint a kormány lemondása vagy a parlament feloszlatása:

  • Johnson elveszítette többségét a parlamentben;
  • amely éppen törvénnyel próbálja megakadályozni, hogy Johnson október 31-én akár megállapodás nélkül is kilépjen az EU-ból.

Ezt a patthelyzetet oldhatná fel akár az előrehozott választás, akár Johnson lemondása, amivel vagy kiprovokálhatja az előrehozott választást, vagy lehetőséget ad a megállapodás nélküli kilépés ellenzőinek a kormányalakításra. (Via BBC)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.