Ukrajna átadta Oroszországnak a maláj utasszállító lelövéséért felelős egyik donyecki harcost

2019 szeptember 7., szombat 12:42
61

A holland külügyminisztérium szerint Ukrajna a szombati fogolycsere során  átadta 

Oroszországnak Volodimir Cemah donyecki szakadár fegyverest, aki a gyanú szerint részt vett a MH17-es malajziai utasszállító repülőgép lelövésében 2014-ben.

A hollandok korábban felszólították Kijevet, hogy ne engedje el 298 ember haláláért felelős férfit, mert az veszélyezteti a holland ügyészség még zajló vizsgálatot. A nyomozók ki akarták még hallgatni Cemahot, aki a donyecki szakadárok légvédelmi dandárját vezette az MH17-es járat lezuhanásakor.  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök válaszában közölte: 

"kihallgattuk, és nem csak a hazatérése előtt. Nem nevezem meg azokat az európai vezetőket, akikkel tárgyaltunk a nyomozás során (.). Ez bonyolult ügy volt. Attól tartottam, hogy a fogolycsere meghiúsulhat miatta."

Oroszország és Ukrajna szombati fogolycseréje során 35-35 embert engedtek el. Kijevben kisebb népünnepélyt rendeztek, a Moszkvából érkezett repülőgép lépcsőjén Zelenszkij elnök mellett a belügyminiszter, az biztonsági szolgálat vezetője, és a főügyész köszöntötte a hazatérőket, akik közt van a kercsi incidens során letartóztatott 24 tengerész, és Oleh Szencov, az Oroszországban 20 évi szabadságvesztésre ítélt ukrán filmrendező.

A Moszkvának átadott oroszok névsorát nem közölték.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt