Ukrajna átadta Oroszországnak a maláj utasszállító lelövéséért felelős egyik donyecki harcost

külföld
2019 szeptember 07., 12:42
comments 60

A holland külügyminisztérium szerint Ukrajna a szombati fogolycsere során  átadta 

Oroszországnak Volodimir Cemah donyecki szakadár fegyverest, aki a gyanú szerint részt vett a MH17-es malajziai utasszállító repülőgép lelövésében 2014-ben.

A hollandok korábban felszólították Kijevet, hogy ne engedje el 298 ember haláláért felelős férfit, mert az veszélyezteti a holland ügyészség még zajló vizsgálatot. A nyomozók ki akarták még hallgatni Cemahot, aki a donyecki szakadárok légvédelmi dandárját vezette az MH17-es járat lezuhanásakor.  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök válaszában közölte: 

"kihallgattuk, és nem csak a hazatérése előtt. Nem nevezem meg azokat az európai vezetőket, akikkel tárgyaltunk a nyomozás során (.). Ez bonyolult ügy volt. Attól tartottam, hogy a fogolycsere meghiúsulhat miatta."

link Forrás

Oroszország és Ukrajna szombati fogolycseréje során 35-35 embert engedtek el. Kijevben kisebb népünnepélyt rendeztek, a Moszkvából érkezett repülőgép lépcsőjén Zelenszkij elnök mellett a belügyminiszter, az biztonsági szolgálat vezetője, és a főügyész köszöntötte a hazatérőket, akik közt van a kercsi incidens során letartóztatott 24 tengerész, és Oleh Szencov, az Oroszországban 20 évi szabadságvesztésre ítélt ukrán filmrendező.

A Moszkvának átadott oroszok névsorát nem közölték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.