„A bevándorlást hangosan ellenző Magyarország szélesre tárja kapuit a még több külföldi munkás előtt”

2019 szeptember 8., vasárnap 16:19
560
A Pancho Arena munkásai üdvözlik a Google autóját

Hosszabb helyszíni riportban számol be a magyarországi munkaerőpiac különös alakulásáról a Wall Street Journal. Az első kép: mongol zászlót lenget a szél egy csendes móri utcában, a helyi autógyárban dolgozó Chinbaték házán. A kisvárosban száz mongol bevándorló él, és számos egyéb országból érkező külföldi.

A cikk alapkonfliktusa természetesen az, hogy a munkaerőhiány miatt magyar kormány rengeteg külföldit igyekszik idecsábítani, miközben Orbán Viktor szavakban a legradikálisabb bevándorlásellenes kormányfő az EU-ban, aki az „etnikai homogenitás” megőrzését, a „népességcsere” elkerülését állította politikája középpontjába, és még a családtámogatási akciótervnek is az a filozófiája, hogy a csökkenő népességből fakadó problémákat semmiképpen sem szabad a bevándorlással orvosolni.

A WSJ megjegyzi, hogy bár ezt kevésbé hangosan hirdeti az Orbán-kormány, egy évvel ezelőtt olyan új szabályozást készített a külföldi munkavállalóknak, ami az egyik legliberálisabb az unióban.

Már 2017 és 2018 között is 43 százalékkal nőtt a munkavállalási engedéllyel rendelkező külföldiek száma, de az akkori 50 ezres szám mára többszörösére növekedhetett a gyorsított eljárásnak hála. A lapnak nyilatkozó Dávid Ferenc közgazdász, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének volt főtitkára 150 és 200 ezer közé teszi az aktuális számukat. Sokan érkeznek Ukrajnából, Indiából, Mongóliából, Vietnamból.

A WSJ megszólaltat több vállalkozót, akik elmondják, hogy a külföldi munkavállalók egyszerű ügyintézése nagy segítség nekik, bár van olyan, aki szerint Orbán Viktor kijelentései miatt helyben sok vita övezi az érkezésüket. Az is kiderül, hogy komoly verseny van a környező országokkal a bevándorlókét, ezért a munkaadók ingyen szállással és kedvezményes étkezéssel csalogatják őket.

A mongol gyári munkás és egy fiatal egyiptomi szoftverfejlesztő is azt nyilatkozta, hogy remekül érzi magát, szeretne maradni.

A WSJ megemlíti, hogy a híresen bevándorlásellenes magyar kormány ellenzéke több helyen azzal kampányolt, hogy az ukránok elveszik a munkát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt