Trump titokban találkozott volna a tálibok vezetőivel, de azok pont előtte robbantottak fel egy amerikai katonát

külföld
2019 szeptember 08., 09:09
comments 255

Az amerikai elnök szokás szerint a Twitteren jelentette be, hogy lemondta azt a titkos találkozót, amely fordulópont lehetett volna az afganisztáni háború történetében.

Trump arról írt, hogy bár szinte senki nem tudott volna, de vasárnap találkozott volna Afganisztán nemzetközileg elismert, az USA által támogatott elnökével, illetve külön az ellenük harcoló tálibok vezetőivel. A régóta zajló tárgyalásokban nyilvánvalóan áttöréssel kecsegtetett a lehetőség, hogy az amerikai elnök személyesen fogadja a feleket Camp David-i rezidenciáján, Trump azonban lefújta a találkozót, miután egy öngyilkos merénylő Kabulban felrobbantott egy amerikai katonát is.

link Forrás

A bejegyzés arra is utal, hogy az összesen 12 áldozatot követelő autóbomba a tárgyalások előtti nyomásgyakorlás része volt. „Miféle emberek azok, akik ilyen sok gyilkosságot követnek el azért, mert úgy gondolják, ettől jobb lesz az alkupozíciójuk? Ha nem tudnak megállapodni velünk a tűzszünetben egy ilyen fontos béketárgyaláson, sőt, közben megölnek 12 ártatlan embert, akkor valószínűleg arra sem képesek, hogy megkössenek egy értelmes megállapodást. Hány évtizedig akarnak még harcolni?” - kérdezi Trump.

Washington tavaly óta tárgyalt a tálibokkal, hogy véget lehessen vetni a 2001 ősze óta tartó háborúnak. Minden fél arról számolt be az utóbbi napokban, hogy az utolsó simításokat végzik a békemegállapodáson. 

Közben azonban a tálibok megsokszorozták támadásaik számát. Először megpróbálták bevenni az északi Kunduzt, majd egy nappal később Puli-Humriban csaptak le, és ezt követően hajtottak végre kedden és csütörtökön is öngyilkos merényletet Kabulban, utóbbit az amerikai követségnek is otthont adó diplomatanegyed közelében.

A szeptemberi 5-ei robbantás helyszínét biztosítják
photo_camera A szeptemberi 5-ei robbantás helyszínét biztosítják Fotó: Sayed Khodaberdi Sadat/Anadolu Agency

Saját bevallásuk szerint azért nem hagytak fel a támadásokkal, mert az afgán kormányerők sem szüneteltették ezeket a béketárgyalások idejére, és miután az ország területének felét az ellenőrzésük alatt tartják már - erősebbek most, mint hatalmuk 2001-es megdöntése óta bármikor - győzelmeiket aduként akarták felhasználni a tárgyalásokon. 

Az afgán kormány nem vett részt e megbeszéléseken, mert a tálibok nem voltak hajlandók tárgyalni Kabullal, de a reménybeli amerikai-tálib egyezményt elképzelések szerint a lázadók és a kormány közötti béketárgyalások követték volna.

Trump évekig követelte, hogy vonják ki az amerikai katonákat Afganisztánból, ez volt az egyik fontos kampányígérete is, majd 2017-ben bejelentette a 18 éve tartó háború folytatását, amelynek tavaly kifejezetten rossz éve volt. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.