Fejbe lőtték az erdővédelmi hatóság egyik emberét Brazíliában

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A brazil rendőrség gyilkosság miatt nyomoz annak a tisztségviselőnek az ügyében, aki azon dolgozott, hogy megvédje az őslakosokat azoktól a farmerektől és fakitermelőktől, akik el akarják foglalni a földjeiket. Maxciel Pereira dos Santost kétszer lőtték fejbe Tabatinga városában, közel a kolumbiai és a perui határhoz, amikor egy forgalmas utcán motorozott. A szakszervezet szerint Santost a családja szeme láttára ölték meg.

A férfi évek óta dolgozott azon, hogy a vadászok, a farmerek és a fakitermelők ne léphessenek be illegálisan a Vale do Javari rezervátum területére, ahol a legtöbb elszigetelt törzs él. Brazíliában 2017-ben 57 környezetvédelmi aktivistát öltek meg. 

A környezetvédelmi hatóság munkatársai már az előző hónapban figyelmeztettek, hogy Bolsonaro elnök akadályozza a munkájukat. Mióta az új elnök hivatalba lépett, az esőerdők védelméért felelős hatóság költségvetését 25 százalékkal vágták meg, az erdőtüzek megelőzésére pedig 23 százalékkal költenek kevesebbet. Ezzel egy időben a kiszabott környezetvédelmi bírságok száma 29 százalékkal csökkent, az összegük pedig 43 százalékkal esett vissza. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér