Fejbe lőtték az erdővédelmi hatóság egyik emberét Brazíliában

A brazil rendőrség gyilkosság miatt nyomoz annak a tisztségviselőnek az ügyében, aki azon dolgozott, hogy megvédje az őslakosokat azoktól a farmerektől és fakitermelőktől, akik el akarják foglalni a földjeiket. Maxciel Pereira dos Santost kétszer lőtték fejbe Tabatinga városában, közel a kolumbiai és a perui határhoz, amikor egy forgalmas utcán motorozott. A szakszervezet szerint Santost a családja szeme láttára ölték meg.

A férfi évek óta dolgozott azon, hogy a vadászok, a farmerek és a fakitermelők ne léphessenek be illegálisan a Vale do Javari rezervátum területére, ahol a legtöbb elszigetelt törzs él. Brazíliában 2017-ben 57 környezetvédelmi aktivistát öltek meg. 

A környezetvédelmi hatóság munkatársai már az előző hónapban figyelmeztettek, hogy Bolsonaro elnök akadályozza a munkájukat. Mióta az új elnök hivatalba lépett, az esőerdők védelméért felelős hatóság költségvetését 25 százalékkal vágták meg, az erdőtüzek megelőzésére pedig 23 százalékkal költenek kevesebbet. Ezzel egy időben a kiszabott környezetvédelmi bírságok száma 29 százalékkal csökkent, az összegük pedig 43 százalékkal esett vissza. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér