Műholdas felvételeken látszik, hogy nőtt az amazonasi erdőtüzek okozta légszennyezettség

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az amazóniai erdőtüzek miatt a levegő légszennyezettségének növekedését rögzítették az Európai Űrügynökség műholdas felvételei.

Forrás: ESA

A térképeken látható, hogy augusztusban megnőtt a szennyezőanyagok mennyisége a korábbi hónaphoz képest, amikor kevesebb tűz pusztított a térségben. Az Európai Űrügynökség szerint a tüzek miatt a légkörbe került az Amazonas esőerdeiben tárolódott szén-dioxid, aminek nagy valószínűséggel hatása van a globális klímára és egészségre.

Az erdő tovább ég, annak ellenére, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök a múlt hónapban a földterületek megtisztítását célzó tüzekre 60 napos tilalmat hirdetett.

A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet adatai szerint az ország teljes területén fellángolt tüzek száma idén már meghaladta a 100 ezret, ami 45 százalékkal több, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában.

Renata Libonati, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázok mellett az erdő égése mikroszemcséket is a légkörbe juttatott.

Egészségügyi tanulmányok szerint a légszennyezettség a szív- és érrendszeri, valamint a légúti megbetegedések számának növekedését okozhatja, főleg a kisgyerekek és az idősek esetében.

Porto Velhóban, Rondonia állam fővárosában a terjengő füst megnövelte a légúti betegségek számát. A légzőszervi problémákkal kezelt emberek száma nagyon megnőtt augusztusban a helyi Cosme e Damia Gyerekkórházban.

A mikroszemcséket a szél olyan városokba is eljuttatja, amik nem a tüzek közvetlen szomszédságában találhatók. „A tűz hatása messze túlmutat azon a területen, ahol az erdők égnek” – mondta Libonati. Az idei száraz időszakban az eső hiánya az amazonasi régióban csak nehezíti a helyzetet, az eső ugyanis segíthetne megállítani a részecskeszennyeződés folyamatát – mondta.

A brazil egészségügyi minisztérium az elmúlt héten kiadott egy ajánlást a tüzek közelében lévő területeken élőknek, és azt javasolják, ne menjenek a tüzek közelébe, a szabadban viseljenek maszkot meg szemvédőt, és használjanak légkondicionálót, főleg az iskolákban, óvodákban és kórházakban. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnék összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.