Műholdas felvételeken látszik, hogy nőtt az amazonasi erdőtüzek okozta légszennyezettség

természet
2019 szeptember 10., 18:14

Az amazóniai erdőtüzek miatt a levegő légszennyezettségének növekedését rögzítették az Európai Űrügynökség műholdas felvételei.

photo_camera Forrás: ESA

A térképeken látható, hogy augusztusban megnőtt a szennyezőanyagok mennyisége a korábbi hónaphoz képest, amikor kevesebb tűz pusztított a térségben. Az Európai Űrügynökség szerint a tüzek miatt a légkörbe került az Amazonas esőerdeiben tárolódott szén-dioxid, aminek nagy valószínűséggel hatása van a globális klímára és egészségre.

Az erdő tovább ég, annak ellenére, hogy Jair Bolsonaro brazil elnök a múlt hónapban a földterületek megtisztítását célzó tüzekre 60 napos tilalmat hirdetett.

A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet adatai szerint az ország teljes területén fellángolt tüzek száma idén már meghaladta a 100 ezret, ami 45 százalékkal több, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában.

Renata Libonati, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a gázok mellett az erdő égése mikroszemcséket is a légkörbe juttatott.

Egészségügyi tanulmányok szerint a légszennyezettség a szív- és érrendszeri, valamint a légúti megbetegedések számának növekedését okozhatja, főleg a kisgyerekek és az idősek esetében.

Porto Velhóban, Rondonia állam fővárosában a terjengő füst megnövelte a légúti betegségek számát. A légzőszervi problémákkal kezelt emberek száma nagyon megnőtt augusztusban a helyi Cosme e Damia Gyerekkórházban.

A mikroszemcséket a szél olyan városokba is eljuttatja, amik nem a tüzek közvetlen szomszédságában találhatók. „A tűz hatása messze túlmutat azon a területen, ahol az erdők égnek” – mondta Libonati. Az idei száraz időszakban az eső hiánya az amazonasi régióban csak nehezíti a helyzetet, az eső ugyanis segíthetne megállítani a részecskeszennyeződés folyamatát – mondta.

A brazil egészségügyi minisztérium az elmúlt héten kiadott egy ajánlást a tüzek közelében lévő területeken élőknek, és azt javasolják, ne menjenek a tüzek közelébe, a szabadban viseljenek maszkot meg szemvédőt, és használjanak légkondicionálót, főleg az iskolákban, óvodákban és kórházakban. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.