Karácsony szerint a rendőrség és az igazságszolgátatás beavatkozik a politikai versenybe, ezért tüntetést hirdetett

Több 444 videó?
Szeretném

Péntek este Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje a Facebookon élőben jelentkezett a rendőri intézkedés alá vont VIII. kerületi kampányközpontból, Pikó András nyolcadik kerületi polgármesterjelölt mellől. Mint arról beszámoltunk, a rendőrség – vélhetően a kormánymédiában megjelent gyanúsítások alapján – szerda este házkutatást tartott a VIII. kerületi ellenzék kampányközpontjában.

Karácsony elmondta, hogy „rendkívül felindult” lelkiállapotban érkezett a helyszíre, hogy szolidaritásáról biztosítsa Pikót és csapatát. A főpolgármester-jelölt szerint a Fidesz önmagát buktatja le azzal, hogyha meglát egy fotót, amin emberek ajénlóívek mellett dolgoznak, akkor csak arra tud gondolni, hogy lopják, hamisítják az adatokat. Éppen a Fidesz az a párt, amely tudhatóan, évek óta nem törődik a választók személyes adatainak védelmével, és erre bizonyítékul szolgálnak a „Kubatov-féle hangfelvételek”, illetve „ismerjük a Kubatov-listák működését”. Ezzel szemben az ellenzék nemcsak a törvényben előírtakat, de a legszigorúbb erkölcsi normákat is betartja – mondta Karácsony Gergely. 

Pikó csapata olyan civilekből áll, akik talán óvatlanok, és nem tudják pontosan, hogyan működik a hatalom és propagandája. Ezután bejelentette, hogy péntek este hat órakor a Práter utcában, az Einstand szobornál tüntetést tartanak, hogy megmutassák, nem hagyják, hogy megfélemlítsék őket, illetve kiállnak azok mellett, akiket megpróbálnak megfélemlíteni. Pikóék esete mellett a megfélemlítési kísérletek közé sorolta, hogy azokat az ellenzéki politikusokat, akik a hatodik kerületi fideszes polgármester II. kerületi háza előtt tartottak sajtótájékoztatót július végén, a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés miatt beidézte. (Kerpel-Frónius Gábor, a Momentum volt főpolgármester-jelöltje és a párbeszédes Temesvári Szilvia volt a két politikus, bár Karácsony nem említette őket név szerint.)

„Nyilvánvaló, hogy ezek a dolgok arról szólnak, hogy a politikai versenybe be akar avatkozni az igazságszolgáltatás, és be akar avatkozni a rendőrség. Nem emlékszem arra, hogy választási kampány közepén valaha ilyen típusú dolog történt volna. Ezért nagyon fontos, hogy húzzunk egy vörös vonalat, hogy márpedig ez az, amit nem fogunk tűrni” – mondta az összellenzéki főpolgármester-jelölt.