Hónapokkal ezelőtt zár alá vette a rendőrség Simonka György újkígyósi otthonát

bűnügy
2019 szeptember 13., 03:07

A 24.hu úgy értesült, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala zár alá vette Simonka György  költségvetési csalással vádolt fideszes képviselő újkígyósi otthonát. A lap megjegyzi, hogy bár hivatalosan az ingatlan már nem Simonka tulajdona, de ott él családjával, mivel néhány éve  részben Simonka unokahúgának, részben a gyerekei nevére került. 

A ház tulajdoni lapja alapján a 24 arról ír, hogy Simonkáék folyamatosan manővereztek az ingatlannal. A fideszes képviselő után, 2008-ban a politikus egyik üzlettársa lett tulajdonos, aki szintén vádlott a Simonka-ügyben. Majd 2011 és 2012 között Simonka felesége lett a tulajdonos, ő azonban 2012 decemberében továbbadta az ingatlant a politikus unokahúgának. Az ingatlant később társasházzá alakították, és egy része a politikus gyerekei nevére került. A manőverezésre Simonka csődbe ment agrárcégének felszámolása miatt lehetett szükség. 

A lap szerint a Simonka család 160 négyzetméteres otthonát éppen azon a napon vették zár alá, amikor a fideszes képviselőt tavaly novemberben gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség.

Simonka Györgyöt kitüntetik a dél-békési térség fejlesztéséért
photo_camera Simonka Györgyöt kitüntetik a dél-békési térség fejlesztéséért Fotó: Simonka György/Facebook

Simonka György ellen augusztus végén emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. 

A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését.

Simonkát júliusban fogadta Orbán a Karmelita kolostorban. Egy hónapra rá az ügyészség költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolta meg, amiért 8,5 év börtönbüntetést és teljes vagyonelkobzást indítványoztak ellene.
photo_camera Simonkát júliusban fogadta Orbán a Karmelita kolostorban Fotó: Simonka György (Facebook)

A vádirat lényege szerint Simonka és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az EU-tól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

Az ügyészség gyanúja szerint a túlárazott beruházásokat végző vállalkozóknak a kifizetett ár 45 százalékát kellett visszaadni Simonkának készpénzben. A Simonka által okozott vagyoni kár több mint 1,4 milliárd forint. Tavaly ősszel az otthonában és az orosházi Fidesz-irodában is házkutatást tartottak a nyomozók