Az exit pollok szerint van rá esély, hogy véget ér Benjamin Netanyahu 13 éves kormányzása

Benjamin NetanyahuFotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Izraelben kedden megismételt választásokat tartottak, és az első exit pollok szerint Benjamin Netanyahu miniszterelnök és pártja a jobboldali Likud, ultraortodox szövetségesivel kiegészülve 57 székre számíthat a 120 fős Knesszetben, ami kevés lesz ahhoz, hogy újra kormányt tudjon alakítani.

Nagyjából hasonlóan erős lehet a centrista Beni Ganz és a Kahol Lavan által vezetett tömb a törvényhozásban, de egyelőre nagy kérdés, hogy a két nagy rivális közül melyikük alakíthat majd kormányt.

A Kahol Lavan várhatóan nagyjából 32-34, a Likud 31-32 széket szerez, de szövetségeseikkel egyaránt 55-57 között várható a végeredményük. 

A mérleg nyelve viszont Netanyahu egykori védelmi minisztere, a kormányválságot 2018 őszén előidéző Avigdor Lieberman pártja, a Jiszrael Beitenu lehet, amely várhatóan 7-10 széket szerez majd. 

Márpedig Lieberman tavasszal, az (első) előrehozott választás után kijelentette, hogy nem hajlandó koalícióra lépni Netanyahuval és az által befogadott ultraorthodoxokkal - ez vezetett a szeptemberi, megismételt választásokig.

Így jelen állás szerint valószínűtlennek tűnik, hogy Netanyahu kormányt alakíthasson, de amíg nincs pontos végeredmény, nem lehet tudni azt sem, hogy az államfő Reuven  Rivlin kinek ad majd mandátumot ehhez. 

Benjamin Netanyahu 13 éve vezeti Izraelt, ő az ország valaha volt leghosszabb ideig hatalomban lévő miniszterelnöke. (Haaretz

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.