67 orosz pap követeli a moszkvai tüntetők elleni eljárások leállítását

2019 szeptember 18., szerda 10:23
46

Orthodox papok tucatjai csatlakoztak ahhoz az egyre nagyobb sokasághoz, ami a moszkvai tüntetéseken őrizetbe vett tüntetők - vagy éppenséggel csak járókelők - elleni büntetőeljárások leállítását követelik. Moszkvában a helyhatósági választásokat megelőzően indult tiltakozási hullám, amikor a hatóságok minden törvényes és törvénytelen eszköz bevetésével próbálták megakadályozni, hogy az ellenzék jelölteket állíthasson. Elég érthetetlen volt, hogy miért csinálnak ekkora felhajtást, a városi tanácsnak nincs különösebb hatalma, így jelentősége sem - ahogy azt Urfi Péter is írta a tiltakozások hátterét is bemutató moszkvai riportjában.

Az értelmetlen hatósági vegzálás pont ellentétes hatást váltott ki: egyrészt Putyin pártja végül több képviselőhelyet is elvesztett a szeptemberi választáson, másrészt évek óta nem látott tiltakozási hullám kezdődött.

Ezek ellen aztán megint csak mindent bevetettek. A rendőrség az ismertebb ellenzéki aktivistákat már a tüntetések előtt begyűjtötte, a tüntetéseken pedig ezrével tartóztattak le embereket - függetlenül attól, hogy tüntettek, vagy éppen csak arra jártak.

A letartóztatásokat rendkívül súlyos vádemelések követték. Volt tüntető, akit azzal a váddal ítéltek 3,5 év börtönre, hogy rendőrökre támadt, pedig videófelvételek bizonyítják, hogy békésen sétált, amikor négy rohamrendőr leterítette és elhurcolta. Legalább két tüntető szülőpártól pedig el akarták venni a gyerekét.

"Elképesztőnek tartjuk ezeket az ítéleteket, amelyek sokkal súlyosabbak annál, amiket az orosz bíróságok súlyosabb bűncselekmények elkövetőire szabnak ki" - írta szerda hajnalban publikált nyílt levelében a 67 orthodox pap. Mint írták, "egyre inkább úgy tűnik, hogy a súlyos börtönbüntetések az orosz polgárok megfélemlítését szolgálják".

"A tárgyalásokat nem elnyomásra, a bíróságokat nem az eltérő nézetek elfojtására, a karhatalmat nem indokolatlan erőszakra kéne használni" - írták levelükben, amit az Orosz Orthodox Egyház szóvivője sietve "értelmetlennek" nyilvánított. (Via The Moscow Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt