A szaúdiak szerint Irán áll az olajfinomítók elleni támadás mögött

külföld
2019 szeptember 19., 03:10
comments 82

Tizennyolc drón és hét cirkáló rakéta maradványai alapján bizonyítottnak látja a szaúd-arábiai védelmi miniszter, hogy Iránnak is szerepe volt a két szaúdi olajipari létesítmény elleni támadásban, írja a BBC. A szombat hajnali akcióban egy abkaiki és egy huraiszi olajfeldolgozót gyújtottak fel, mindkettő a Perzsa (Arab)-öböl menti partvidék közelében fekszik. 

A támadásért a hétvégén jemeni síita lázadók, a húszik vállalták a felelősséget, elmondásuk szerint a csapás válasz arra, hogy Szaúd-Arábia és az általa vezetett katonai koalíció a kormány oldalán harcol a jemeni polgárháborúban.  

A szaúdiak viszont arra jutottak, hogy a drónok és a rakéták észak felől érkeztek, és szerintük kétség sem fér hozzá, hogy az irániák állnak mögötte. Erre utal az is, hogy a roncsok közt megtalálták egy iráni robotrepülő delta szárnyát is.

Az Egyesült Államok is z irániakat vádolja, Mike Pompeo külügyminiszter szerdán háborús cselekménynek nevezte az akciót, Trump elnök pedig azt mondta, az USA rengetegféle reakció közül választhat. Ugyanakkor hozzátette: nagyon könnyű a Közel-Keleten háborús konfliktusba kerülni, a korábbi esetek azonban bizonyították, hogy annál nehezebb folytatni. 

Irán tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz, és figyelmeztetett, hogy megtorol minden esetleges jövőbeli támadást. A szaúdiak viszont egyelőre nem tudtak pontos választ adni arra az alapvető kérdésre, hogy a támadást valóban iráni területről indították-e, csak annyit tudtak, hogy a drónok és rakéták észak felől érkeztek.

Ahogy korábban írtuk, egy ilyen akció beleillene Irán hagyományos stratégiájába: még ha az akciót húszi lázadók is hajtották végre, azokat Irán fegyverzi és pénzeli, és minden bizonnyal irányítja is - ahogy teszi azt a libanoni Hezbollahhal, vagy az Irakban működő számtalan síita milíciával. Irán az elmúlt évtizedekben rendre ezekkel a csoportokkal végezteti el a piszkos munkát, kerülve a direkt konfrontációt, és fenntartva magának a tagadás lehetőségét.

Vagyis pont egy ilyen akció beleillene Irán hagyományos stratégiájába, egyben azt a rövid távú céljukat is szolgálná, hogy az olajiparukat sújtó amerikai szankciókra válaszul az amerikaiak szövetségeseinek olajtermelésében okozzanak fennakadásokat.

Irán és az amerikaiak által támogatott Irán egymás riválisai a térségben, ráadásul az amerikai-iráni konfliktus különösen elharapódzott, mióta Trump kilépett a Teheránnal kötött atomalkuból. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.