Klímaügyi javaslatokat vitt Áder rezidenciájára az ellenzék

klímaváltozás
2019 szeptember 20., 14:31
comments 112
Szél Bernadett beszél, mögötte Karácsony Gergely, Arató Gergely (DK), Nunkovics Tibor (Jobbik), Szabó Tímea (Párbeszéd), Schmuck Erzsébet (LMP), Bõsz Anett (Liberálisok) és Déri Tibor (Momentum)
photo_camera Szél Bernadett beszél, mögötte Karácsony Gergely, Arató Gergely (DK), Nunkovics Tibor (Jobbik), Szabó Tímea (Párbeszéd), Schmuck Erzsébet (LMP), Bősz Anett (Liberálisok) és Déri Tibor (Momentum) Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A Sándor-palota előtt tartott közös sajtótájékoztatójukon az ellenzéki pártok képviselői elmondták: azt szeretnék, ha a javaslatukban foglaltakat is képviselné Áder János az ENSZ hétfőn kezdődő klímacsúcsán.

Több képviselő is megdöbbenésének adott hangot, amiért az államfő pénteken egy rádióinterjúban Magyarország kisebb felelősségéről beszélt klímaügyben a világ több országához viszonyítva.

  • Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt üzente az államfőnek: sem az embereket, sem az éghajlatváltozást nem érdekli, hogy az államfő mit deklarál a felelősségről, csupán az érdekli, hogy a kormány megteszi-e a szükséges lépéseket.
  • Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje szerint ősztől az önkormányzatoknak kell elvégezniük azokat a teendőket, amelyeket a kormány nem hajlandó. Megválasztása esetén az egyik legfontosabb feladatának tekinti a főváros zöldítését.
  • Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese klímagyilkosnak nevezte a Fidesz politikáját. Szerinte mind a kormány, mind annak vezetője rossz példát mutat.
  • Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint arcátlanság, ahogy az államfő elbagatellizálja Magyarország szerepét a klímaügyben, és az is, hogy Áder János még mindig nem mondta el, mit képvisel a csúcson.
  • Déri Tibor (Momentum) szerint, ha a Fidesz nem ad támogatást a klímakatasztrófa megelőzéséhez, akkor a településeknek kell.
  • Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint a politikának kell változnia, nem a klímának.

A határozati javaslatot, amelyet az ellenzék az Országgyűlés elé is beterjesztett, Schmuck Erzsébet és Karácsony Gergely vitte be a Sándor-palotába, ahol az elnöki hivatal főigazgatója vette át a dokumentumot - tudósított az MTI.

photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.