Klímaügyi javaslatokat vitt Áder rezidenciájára az ellenzék

Szél Bernadett beszél, mögötte Karácsony Gergely, Arató Gergely (DK), Nunkovics Tibor (Jobbik), Szabó Tímea (Párbeszéd), Schmuck Erzsébet (LMP), Bősz Anett (Liberálisok) és Déri Tibor (Momentum)Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A Sándor-palota előtt tartott közös sajtótájékoztatójukon az ellenzéki pártok képviselői elmondták: azt szeretnék, ha a javaslatukban foglaltakat is képviselné Áder János az ENSZ hétfőn kezdődő klímacsúcsán. 

Több képviselő is megdöbbenésének adott hangot, amiért az államfő pénteken egy rádióinterjúban Magyarország kisebb felelősségéről beszélt klímaügyben a világ több országához viszonyítva.

  • Schmuck Erzsébet, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke azt üzente az államfőnek: sem az embereket, sem az éghajlatváltozást nem érdekli, hogy az államfő mit deklarál a felelősségről, csupán az érdekli, hogy a kormány megteszi-e a szükséges lépéseket. 
  • Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje szerint ősztől az önkormányzatoknak kell elvégezniük azokat a teendőket, amelyeket a kormány nem hajlandó. Megválasztása esetén az egyik legfontosabb feladatának tekinti a főváros zöldítését. 
  • Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese klímagyilkosnak nevezte a Fidesz politikáját. Szerinte mind a kormány, mind annak vezetője rossz példát mutat. 
  • Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint arcátlanság, ahogy az államfő elbagatellizálja Magyarország szerepét a klímaügyben, és az is, hogy Áder János még mindig nem mondta el, mit képvisel a csúcson. 
  • Déri Tibor (Momentum) szerint, ha a Fidesz nem ad támogatást a klímakatasztrófa megelőzéséhez, akkor a településeknek kell. 
  • Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint a politikának kell változnia, nem a klímának.

A határozati javaslatot, amelyet az ellenzék az Országgyűlés elé is beterjesztett, Schmuck Erzsébet és Karácsony Gergely vitte be a Sándor-palotába, ahol az elnöki hivatal főigazgatója vette át a dokumentumot - tudósított az MTI.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A sajtótájékoztatót itt lehet megnézni.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.