Konrád György a Berlini Művészeti Akadémiára bízta a hagyatékát

irodalom
2019 szeptember 20., 18:00
comments 132
Akademie der Künste
photo_camera Az akadémia székháza Fotó: Sven Braun/dpa Picture-Alliance/AFP

A Berlini Művészeti Akadémia (AdK) gyászolja egykori elnökét, Konrád Györgyöt - közölte pénteken a rangos nemzetközi szervezet, amelynek többek között  Herta Müller Nobel-díjas német író, Daniel Libeskind amerikai építész, Aj Vej-vej kínai képzőművész vagy éppen Szabó István filmrendező és Eötvös Péter zeneszerző is a tagja.

Jeanine Meerapfel elnök közleménye szerint a Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista és szociológus a kelet-európai ellenzékiek „egyik legfontosabb értelmiségi hangjának számított a létező szocializmus Magyarországán”, a rendszerváltás után pedig „az egységes Európa útmutató gondolkodójaként” tisztelték. Konrád György 1997-től 2003-ig vezette az akadémiát, és utódja úgy tartja, „szerencsés választásnak bizonyult, elnöki tevékenységének hat éve alatt a vasfüggöny leomlását követő új európai gondolkodásmódról folytatott élénk viták színhelyévé tette” az intézményt, és „a felvilágosodás legjobb hagyományához tartozó kritikus értelmiségiként elkötelezetten küzdött az egykor elszigetelt kelet-európai államok integrációjáért egy új Közép-Európába”. 

Konrád György néhány hónappal a halála előtt az intézménynek adta irodalmi hagyatékát. Kívánsága az volt, hogy terjedelmes irodalmi munkásságát Berlinben őrizzék és gondozzák

- írja az akadémia vezetője. Az AdK a közeljövőben egy rendezvény keretében mutatja be az író kéziratait, és emlékezik meg „a kritikus értelmiségiről, a meggyőződéses európairól, valamint a művésztársulás egykori elnökéről”.

Nem Konrád az első nagy magyar író, aki a magyar intézmények helyett inkább a Berlini Művészeti Akadémiára bízza a hagyatékát. Így tett a szintén tag Kertész Imre is, aki még 2000-ben menekítette külföldre „autográf anyagait”. Ahogy naplójában írta: „biztonságba helyezem szellemi lenyomatomat”. (AdK, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.