A kínai állami média 10 ezer dolgozójának kell vizsgát tennie a kommunista párt és az elnök ideológiájából

Csak akkor kaphatják meg a sajtóigazolványaikat a kínai állami média munkatársai, ha sikeresen átmennek egy ideológiai teszten, összesen tízezer médiamunkásról van szó, írja a South China Morning Post.

A tesztet már októberben ki kell tölteniük több újságírónak próbaüzem jelleggel, a 14 állami médiavállalat dolgozóinak általános tesztjének időpontjáról még nincs információ.

A teszt kitöltésére a kommunista párt idén elindított hírgyűjtő alkalmazása ad segítséget illetve platformot, amelyet már most Mao Ce-tung Vörös könyvecskéjeként emlegetnek: a Xuexi Qiangguo nevű mobilalkalmazás (a fenti képen) a központi ideológia és az elnök, Hszi Csin-ping beszédei, gondolatai köré szervezi a posztokat, és ad iránymutatást az ideológiai tévelygőknek. A név azt jelenti: tanulmányok a nemzet megerősítéséhez.

A Xuexi Qiangguo app használatát bevezetése után a párttagoknak kötelezővé akarták tenni, de akkora volt a felháborodás, hogy ebben a kérdésben visszalépett a párt.

„Jó vagyok az ilyenekben, át fogok menni a vizsgán, hiszen ezt csinálom nap mint nap.” - mondta egy neve elhallgatását kérő, kínai állami médiánál dolgozó újságíró a lapnak. (SCHMP/AFP)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.