Egy hónapig csak munkaidőben lehet kirándulni a Velencei-hegységben, mert a vadászok lefoglalták az erdőt

természet
2019 szeptember 21., 11:47
comments 741
  • A vadászidény miatt jövő hétfőtől egy hónapon át csak reggel 9 és délután 3 között lehet látogatni a Velencei-hegységi erdőket. Vagyis pont akkor, amikor a legtöbben nem érnek rá kirándulni.
  • Nem egyértelmű, hogy az erdő mely részeit zárták le, mert csak egy nehezen értelmezhető rajzot tettek közzé. Ez alapján úgy tűnik, alig marad egész nap látogatható terület. 
  • Ráadásul van, ahol teljesen más időpontokat tettek közzé, helytelenül.
  • Megkerestük az illetékes szervet, hogy magyarázza el a helyzetet, de hiába, mert az Agrárminisztérium nem ad engedélyt a válaszadásra. 

„A Velencei-hegység környékén élőket immár sokadik éve boldogítja a helyi vadásztársaság képtelen korlátozása”- írta egy olvasónk, Zoltán aki azon háborodott fel, hogy szeptember 23-tól egy hónapon keresztül csak reggel 9 és délután 3 között lehet majd látogatni a Velencei-hegységi erdőket. A maradék időben, tehát pont késő délután, estefelé, amikor valószínűleg sokan szívesen mennének sétálni, kirándulni az erdőbe, csakis a vadászoké a terep. Zoltán szerint „a 9 és 15 óra között látogatható erdő összeegyeztethetetlen egy dolgozó ember napirendjével. Mi, itt lakók úgy érezzük, hogy lezárták előlünk az erdőt.”

A korlátozást szeptember 5-én rendelte el a Tradicionális Vadásztársaság, amely a Velencei-tótól északra eső erdőkben jogosult a vadászatra. Ez önmagában teljesen szabályos, a törvény szerint „a vadászat időtartamára a vadászatra jogosult az erdőgazdálkodó hozzájárulásával átmenetileg korlátozhatja az erdő egyes részeinek a látogatását”. 

Zoltán viszont úgy érzi, a társaság visszaél a törvénnyel, hiszen átmeneti idő helyett egy teljes hónapról van szó. Ráadásul a kirándulástilalom a Székesfehérvár-Pátka-Lovasberény-Sukoró-Pákozd által határolt erdőkre vonatkozik. Ennél pontosabban nem határozták meg, az erdő mely részén korlátozzák a látogatást, mindenesetre ez az öt település veszi körbe a Velencei-hegységet. Zoltán helyi lakosként ezt úgy értelmezte, hogy jobban teszi, ha a megadott időpontban elkerüli az összes erdőt a Velencei-hegységben. 

Legfeljebb abból a rajzból lehet kiindulni, amit a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. honlapján találtunk. Ez alapján úgy tűnik, egyedül Nadap környékén maradt némi szabad terület. Ugyanezt a rajzot közzétette a lovasberényi önkormányzat is, de valószínűleg a hivatal dolgozói sem tudtak teljesen kiigazodni rajta, mert ezzel a címmel töltötték fel: „Hogy mit ábrázol, azt nem tudjuk, ezt küldték tájékoztatásul”. (A feliratot akkor lehet előcsalogatni, ha ezen a linken a kép felé visszük a kurzort). 

photo_camera A Tradicionális Vadásztársaság térképe a korlátozásról. 
Forrás: Budapesti Erdőgazdaság Zrt. 

Még zavarosabbá teszi a dolgot, hogy a lovasberényi önkormányzat honlapján más időpontot adtak meg, az alapján úgy tűnik, mintha reggel 8-tól délután 5-ig tartana a korlátozás, vagyis nyugodtan lehetne kirándulni munka után. De úgy tudjuk, ez tévesen jelent meg, és a délután 3-tól reggel 9-ig tartó korlátozás van érvényben.

Az sem egyértelmű, hogy amikor be lehet menni az erdőbe, szabadon lehet-e sétálni bármerre, vagy a kijelölt turistaútvonalon kell maradni. A sukorói önkormányzat honlapja alapján az utóbbiról van szó, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. honlapján viszont nincs szó erről, csak azt írják, hogy a korlátozás alatt a turistaútvonalak sem használhatók. 

Azon túl, hogy miért nem lehet egyértelműbben kommunikálni, az is kérdés, hogy egy ekkora terület egyhónapos lezárása helyett nem lehetne-e kisebb részeken, egyenként rövidebb időre korlátozni a kirándulást. László nem túl megértő a vadászokkal: „Lusták azzal foglalkozni, hogy megadják mikor és hol terveznek vadászni” - írta indulatos levelében.

Megkérdeztük e-mailben a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-t, mi az oka annak, hogy egyszerre ilyen nagy területen, ilyen hosszú ideig tartó korlátozást vezettek be, és hogy nem lehetne-e megoldani a helyzetet egy-egy kisebb terület rövidebb ideig tartó lezárásával. Miután napokig nem kaptunk választ, telefonon is érdeklődtünk, és kiderült, hogy régóta készen vannak a válaszokkal, de 

nem küldhetik el, mert az Agrárminisztériumtól még nem kaptak rá engedélyt. Így aztán, ha van is értelmes magyarázat a dologra, a minisztérium miatt ez egyelőre nem derülhetett ki. Ahogy az sem, végül is pontosan hol korlátozzák a kirándulást, és hol nem. 

Hasonló korlátozások évek óta megszokottak a környéken, 2017-ben november 20-tól december 18-ig ugyanebben az idősávban nem lehetett kirándulni az erdőben, ami aztán februártól márciusig is megismétlődött. 

Tavaly Somogy megyében rendeltek el reggeltől estig tartó erdőlátogatási tilalmat az egész őszi szezonra, ami ellen még aláírásgyűjtés is indult. Akkor az ottani erdők nagy részét birtokló Sefag Zrt. a tiltakozás és a sajtóérdeklődés hatására finomított  a dolgon, és egyetlen erdőt zártak le teljesen két hónapra, a többin visszaállították a délutántól reggelig tartó korlátozást.  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.