Az olasz oktatási miniszter bátorítja a diákokat, hogy iskola helyett a klímatüntetésekre menjenek pénteken

Az olasz oktatási miniszter hétfőn arra bátorította a diákokat, hogy iskola helyett a klímatüntetéseken vegyenek részt pénteken a globális felmelegedés elleni fellépést követelve. „Arra kértem az iskolákat, hogy a klímaváltozás elleni globális mozgósításban részt vevő diákok hiányzását igazoltnak vegyék” – írta Lorenzo Fioramonti a Facebookon. Szerinte a klímatüntetések „létfontosságúak a diákok jövője szempontjából, amit fenyeget a környezet pusztulása és a fenntarthatatlan gazdasági fejlődési modell”.

Fotó: Marco Bertorello/AFP

Olaszországban szeptember 27-re is tüntetést hirdettek a diákok több más országhoz hasonlóan. Egy héttel korábban, szeptember 20-án világszerte kb. 20 millió fiatal tüntetett a globális felmelegedés elleni aktív fellépést sürgetve.

Fioramonti, aki a Pretoriai Egyetem közgazdászprofesszora volt, több könyvben érvelt azzal, hogy a bruttó hazai terméket, a GDP-t nem használják többé az országok gazdasági sikerességének fokmérőjeként. A miniszter, aki az Öt Csillag Mozgalom tagja, javasolta új adók kivetését a repülőjegyekre a gázkibocsátás csökkentése és az oktatás finanszírozásának növelése érdekében.

Közben Antonio Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban megnyitotta az ENSZ-klímacsúcsát, amin 66 állam- és kormányfő (köztük Áder János köztársasági elnök) vesz részt. Guterres azt mondta, az egyes országok vezetőinek kötelessége, hogy lépjenek fel a környezeti válság ellen, „ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magát az életünket veszélyeztetjük”. Azt mondta, nincs idő tárgyalni, hanem cselekedni kell, hogy a világ karbonsemlegessé váljon 2050-re.

A megnyitó másik fő szónoka, Greta Thunberg 16 éves svéd klímavédő aktivista volt, aki úgy fogalmazott: a világ vezetői „üres szavaikkal ellopták az álmait és a gyerekkorát”, a fiatalok jövője került veszélybe, szerinte a változás elkerülhetetlen. Erről véleménycikke is megjelent a Guardianben. (via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.