Az olasz oktatási miniszter bátorítja a diákokat, hogy iskola helyett a klímatüntetésekre menjenek pénteken

2019 szeptember 23., hétfő 16:53
193

Az olasz oktatási miniszter hétfőn arra bátorította a diákokat, hogy iskola helyett a klímatüntetéseken vegyenek részt pénteken a globális felmelegedés elleni fellépést követelve. „Arra kértem az iskolákat, hogy a klímaváltozás elleni globális mozgósításban részt vevő diákok hiányzását igazoltnak vegyék” – írta Lorenzo Fioramonti a Facebookon. Szerinte a klímatüntetések „létfontosságúak a diákok jövője szempontjából, amit fenyeget a környezet pusztulása és a fenntarthatatlan gazdasági fejlődési modell”.

Fotó: Marco Bertorello/AFP

Olaszországban szeptember 27-re is tüntetést hirdettek a diákok több más országhoz hasonlóan. Egy héttel korábban, szeptember 20-án világszerte kb. 20 millió fiatal tüntetett a globális felmelegedés elleni aktív fellépést sürgetve.

Fioramonti, aki a Pretoriai Egyetem közgazdászprofesszora volt, több könyvben érvelt azzal, hogy a bruttó hazai terméket, a GDP-t nem használják többé az országok gazdasági sikerességének fokmérőjeként. A miniszter, aki az Öt Csillag Mozgalom tagja, javasolta új adók kivetését a repülőjegyekre a gázkibocsátás csökkentése és az oktatás finanszírozásának növelése érdekében.

Közben Antonio Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban megnyitotta az ENSZ-klímacsúcsát, amin 66 állam- és kormányfő (köztük Áder János köztársasági elnök) vesz részt. Guterres azt mondta, az egyes országok vezetőinek kötelessége, hogy lépjenek fel a környezeti válság ellen, „ha nem változtatunk sürgősen életmódunkon, magát az életünket veszélyeztetjük”. Azt mondta, nincs idő tárgyalni, hanem cselekedni kell, hogy a világ karbonsemlegessé váljon 2050-re.

A megnyitó másik fő szónoka, Greta Thunberg 16 éves svéd klímavédő aktivista volt, aki úgy fogalmazott: a világ vezetői „üres szavaikkal ellopták az álmait és a gyerekkorát”, a fiatalok jövője került veszélybe, szerinte a változás elkerülhetetlen. Erről véleménycikke is megjelent a Guardianben. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt