Szumátrán lassan mindent beborít a füst

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Minden eddiginél súlyosabb légszennyezettséget mértek hétfőn Szumátrán, ahol hetek óta tombolnak az erdőtüzek. A légszennyezettségi index (API) hétfőn már a 700-as érték fölé emelkedett, vagyis majdnem duplája már az egészségre rendkívül károsnak tartott 400-as határértéknek.

Tűzoltók a dél-szumátrai Ogan Ilirben.Fotó: ABDUL QODIR/AFP

A helyzet Riau tartomány fővárosában, Pekanbaruban a legsúlyosabb, miután a szélirány megváltozása miatt a várost beborította a Kalimantan sziget felől érkező füst.

Az indonéz hatóságok 14 ezer katonát vezényeltek ki az erdőtüzek oltására, amiknek a megfékezésére még mesterséges esőt is bevetettek. Mindezek ellenére a szakértők azzal számolnak, hogy még legalább egy hónapig, a monszun kezdetéig nem fog javulni a helyzet.

Az indonéziai Szumátrán, valamint Kalimantan tartományban hetek óta erdőtüzek pusztítanak, súlyos gondokat okozva a szomszédos országokban is. Malajziát sok helyütt már több mint két hete borítja be az erdőtüzek okozta füst, a múlt héten emiatt több száz iskolában nem volt oktatás. Súlyosbodott a helyzet Szingapúrban is, ahol a légszennyezettségi index ugyancsak meghaladta az egészségre káros határértéket.

Az indonéz rendőrség a múlt csütörtökön közölte, hogy letartóztatott 230, gyújtogatással vádolt embert. A tüzeket sokszor földművesek gyújtják, hogy előkészítsék a kivágott erdős területeket a gazdálkodásra. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.