A fideszes polgármester személyes tanácsadója is ellenzékiként indul Ferencvárosban

Budapest
2019 szeptember 24., 04:11
comments 87

Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Dr. Tóth László a Ferencvárosi Lokálpatrióták Egyesület támogatásával indul a IX. kerületi önkormányzati választáson egy fideszes és az összellenzéki jelölttel szemben. A helyzet azért pikáns, mert Dr. Tóth Bácskai János, fideszes polgármester személyes tanácsadója. Nem ez az első meglepő eset a lokálpatrióta szervezet környékén. 

Lokálpatrióták

A Válasz Online derítette ki, hogy az Erzsébetvárosban induló Hunvald György mögött álló lokálpatrióták valójában ferencvárosi lokálpatrióták. A volt hetedik kerületi polgármesternek azért kellett új csapatot keresnie, mert az MSZP kihátrált mögüle, elesett az összellenzéki jelöltségtől, így most ő, Moldován László és Niedermüller Péter után, a harmadik ellenzéki kihívója a fideszes Vattamány Zsoltnak. A Ferencvárosi Lokálpatrióták nem elégedtek meg Erzsébetvárossal, bejelentették, hogy Ferencvárosban is megmérettetik magukat. 

A IX. kerületben augusztusban az ellenzék előválasztáson döntötte el, hogy Baranyi Krisztina lesz az összes ellenzéki párt által támogatott polgármesterjelölt. A Lokálpatrióták jelöltje, Deutsch László ezt az elődöntőt kihagyta, csak az eredményhirdetést követően jelentette be, hogy minden körzetben ráindítanak valakit az ellenzékiekre. Pont úgy, ahogy a hetedik kerületben is teszik. 

photo_camera Jobb szélen Deutsch László a Ferencvárosi Lokálpatrióta egyesület elnöke, mellette Bácskai János polgármester. 

Azt, hogy a fideszes ferencvárosi önkormányzat valamilyen formában támogatja a lokálpatriótákat, már korábban lehetett sejteni. Például onnan, hogy az önkormányzati lappal, a Ferencváros Újsággal együtt terjesztették a Ferencvárosi Lokálpatrióták kampányanyagait. Amikor a szervezet sajtósánál rákérdeztünk, hogy honnan volt sok százezer forintjuk a szóróanyagra és annak postai terjesztésére, így reagált: „Erre nem vagyok köteles válaszolni.” Tehát a szervezet, ami irányítani kívánja Ferencvárost és Erzsébetvárost, nem árulja el, hogy miből kampányol. 

A rejtély megoldásához egy eddig a közvélemény számára ismeretlen szerződéssel kerülhetünk közelebb.

Tanácsadó és vetélytárs

Bácskai János ferencvárosi polgármesternek tanácsadói megállapodása van egy bizonyos Dr. Tóth Lászlóval (Zymhod Kft.).  A 2015 áprilisa óta máig életben lévő szerződés szerint, Dr. Tóth havi bruttó 381 000 Ft-ért üzletviteli tanácsokkal látja el a kerület vezetőjét. Ami különlegessé teszi a megállapodást, hogy az üzletember a tanácsokat szóban adja, és a teljesítést dokumentumokkal nem kell igazolni, azt a polgármester saját kezűleg tanúsítja. És ami még ennél is furább, hogy Bácskai János bizalmi embere ellenzéki jelöltként elindul a 2019-es önkormányzati választáson.  

Íme Dr. Tóth László, a Ferencvárosi Lokálpatrióták ellenzéki képviselőjelöltje: 

Dr. Tóth László,
photo_camera Dr. Tóth László polgármesteri tanácsadó és képviselőjelölt.

Jó, de lehetne jobb is

A képviselőjelöltet telefonon értük el. Elmondta, hogy ő maga egy jobboldali ex-Fidesz-szavazó, aki mostanra már inkább ellenzékinek vallja magát, de hangsúlyozta, hogy nem híve a mindenáron változtatás politikájának. Azért döntött úgy, hogy elindul a választásokon, mert ugyan ellenzékiként is elismeri, hogy a fejlődés látható a kerületben, de így is van még hova fejlődni, példaként a közbiztonság és a tisztaság problémáját hozta fel, amin szerinte lehetne javítani. 

Állítása szerint önkormányzati ingatlanok bérbeadásával kapcsolatban látja el tanácsokkal Bácskai Jánost, példaként említette, hogy a Ráday utcai üzlethelyiségekkel is foglalkozott már. Kérdésünkre válaszolva Dr. Tóth elmondta, hogy a polgármester tud az indulásáról, és konstatálta azt. Érdeklődtünk, hogy ez nem okoz-e bizalmatlanságot kettejük között, a jelölt azt válaszolta, hogy a politikai versengés nem kéne, hogy a szakmai kapcsolatukat befolyásolja. Ráadásul ő személyesen nem a polgármester ellen indul, hanem Torzsa Sándor szocialista és Kállay Gáborné fideszes alpolgármester ellen, akikkel szemben az a kritikája, hogy nem abban a körzetben élnek, ahol képviselőjelöltként indulnak, szemben vele, aki 15 éve a 6. vk lakója. 

Azzal kapcsolatban, hogy mit lát kritikusan a városvezetés és Bácskai eddigi munkájában, nem akart kitérni, mivel a szakmai programja még készülőben van, amit majd Facebook-oldalán fog megosztani. (Az oldalnak egyelőre 2 követője van). 

A Kampányáról annyit árult el, hogy szerény lesz. Eddig egy sétát tett a körzetében, ezen felül esetleg szórólapozásban és internetes kampányban gondolkodik, amit saját zsebből tervez finanszírozni. 

Hunvald György úgy nyilatkozott, hogy semmi köze a Ferencvárosi Lokálpatrióták IX. kerületi kampányához, kizárólag technikai segítséget kért az egyesülettől, és nincs tudomása arról, hogy a szervezet Bácskai János tanácsadóját indítja az önkormányzati választáson. 

Frissítés: Időközben Dr. Tóth oldalára kikerült a programja:

„Amennyiben Önnek is elege van abból, hogy követhetetlen, öncélú és vállalhatatlan pártalkuk, rejtőzködő megmondóemberek, korrupt pártfunkcionáriusok bénítsák Ferencváros fejlődését, KÉREM támogasson szavazatával.”

link Forrás

(A címlapképen látható plakát illusztráció : Kiss Bence)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.