Ferencvárosban kettőzött sebességgel zajlik a választások elberkikrisztiánosítása

Budapest
2019 szeptember 03., 17:18
comments 455

Egyre nagyobb tempóban, ügyesen adagolva zajlik az önkormányzati választások berkikrisztiánosítása. Egyik nap egy LMP-s képviselőről derült ki, hogy hirtelen felindulásból inkább fideszes színekben méretteti meg magát, másnap egy MSZP-ből fél lábbal kiugrott jelölt valahogy pont a helyi fideszes kampány irányítójával osztotta meg az ellenzék titkos anyagát, aztán jön a nem is annyira meglepő hír, hogy a terhelt múltú ex-szocialista Hunvald György a Ferencvárosi Lokálpatrióták jelöltjeként indul a polgármesteri címért, de nem a IX. kerületben, hanem az Erzsébetvárosban. Hasonló esetekről hallani Pesterzsébeten, Józsefvárosban, Szegeden, Angyalföldön. Hosszú a sor.

A magyar közélet és demokrácia megszokott eleme lett, hogy a választásokat rendre kamuszervezetekkel, bizniszpártokkal, trash-jelöltekkel próbálják szétzilálni és - nem is sikertelenül - nevetségessé tenni.

Ferencvárosban, ahol a hatalmon lévő Fidesznek minden előrejelzés szerint van félnivalója, feltűnően sokan mozdultak meg annak érdekében, hogy ne valódi jelöltekről, teljesítményekről, ne adj isten valódi elképzelésekről, víziókról szóljon a választási kampány. Az EP-választáson a Momentum és a DK a többi ellenzéki párt nélkül is több szavazatot szerzett, mint a Fidesz.

  • Fidesz-KDNP: 38,3

  • Momentum: 22,83

  • DK: 17,13

  • MSZP-P: 7,69

A kerületért heves versengés indult el az ellenzéki oldalon, amit végül egy előválasztás döntött el. A vetélkedésből augusztus 16-án Baranyi Krisztina független önkormányzati képviselő került ki győztesen.

Egy napra rá, augusztus 17-én egy a helyi MSZP-ből frissen kilépett tag, Cséplő Dániel, aki hetekkel korábban még Karácsony Gergelynek kampányolt, bejelentette, hogy önállóan elindul a választáson. Az aktivistának azonnal lett pultja, matricái, szórólapja, plakátja.

photo_camera Cséplő Dániel polgármesterjelölt.

Nem sokat kellett várni, és az ex-MSZP-sre rákontrázott a Hunvald-féle civilszervezet. A Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület bejelentette, hogy nem csak Erzsébetvárosban állít jelöltet, hanem a IX. kerületben is megmérkőznek. A Facebookon 35 követővel rendelkező csapat a polgármester-jelöltség mellett minden körzetben elindítja saját jelöltjeit. A kampányhoz pedig úgy tűnik komoly támogatót szereztek. 

Úgy érkezett meg a kampányanyaguk a ferencvárosi polgárokhoz, mint egykor a Petőfi Népbe rejtett ÖKM. A lokálpatrióták szórólapja az önkormányzat lapjával, a Ferencváros Újsággal összesimulva került a postaládákba.

Ez több szempontból is problémás. Egyfelől a kerületi újság előállítását és terjesztését is az itt élők fizetik. 2019-ben ez a kétheti lap a ferencvárosiaknak majdnem 91 (!!!!) millió forintjába fog kerülni. Hogy érthető legyen, ez mennyire sok pénz, érdemes összehasonlítani a szociális bérlakások felújítására félre tett éves kerettel. Uszkve a tizedére, kilenc millió forintra pályázhatnak a romos önkormányzati lakásban élő rászorulók. Az újságot, aminek állandó címlap modellje maga a polgármester, Veres László, korábbi fideszes önkormányzati képviselő szerkeszti. 

Másfelől a Ferencváros Újságot a Magyar Posta terjeszti, akik a kerületi újság kiszállításakor az önkormányzat és közös képviseletek révén közel az összes kerületi házba be tudnak jutni.  (Az alábbi felvételt Torzsa Sándor szocialista képviselőjelölt készítette. Itt is látszik, hogy a Lokálpatrióták szóróanyaga az önkormányzati újsággal együtt érkezett.)

link Forrás

Egy sima civil szervezet vagy párt, ha felkér egy terjesztő céget, hogy szórják ki az anyagukat, hozzávetőlegesen 15 százalék körüli elérést tudnak ígérni, mert a házaknak csak a töredékébe engedik be őket, így kevés postaládába jut el a szórólap. Tehát, amikor a Ferencvárosi Lokálpatrióták kampányanyaga a kerületi újsággal együtt érkezik, akkor fontos kérdés, hogy a terjesztéséhez felhasználták-e a kerületi újság kiváltságait, használták-e a bejutáshoz szükséges kódokat, és hogy ki finanszírozta a házhoz szállítást az újsághoz hasonlóan, körülbelül 40 ezer példányban. 

photo_camera A lokálpatrióták kampányanyaga és a Ferencváros Újság. Mint borsó meg a héja.

Megkerestük az egyesület elnökét, Deutsch Lászlót, majd az egyesület sajtósát, Solténszky Olivért, hogy adjanak válasz a fenti kérdésekre. Az elnök válasz helyett lecsapta a készüléket. Solténszky Olivér ugyan szóba állt velünk, de azt mondta, nem árulhatja el, hogy milyen céget bíztak meg a terjesztéssel, és azt sem, hogy honnan volt sok százezer forintjuk a kampányanyag elkészítésére és kiszórására, majd azt ígérte, hogy visszahív minket. Hívását továbbra is várjuk.

A fentieknél is nagyobb talány, hogy a Lokálpatrióta Egyesület aktivistái miért kampányolnak a kerületet korábban 20 évig irányító Gegesy Ferenc nevével.

„Az előbb csöngettek fel hozzánk aláírásért a Lokálpatrióták. Visszakérdeztem, hogy Önök azok, akik Hunvald Györgyöt is indítják? Erre azt a hümmögő választ kaptam, hogy ők a Gegesy-féle kis párt. Jól emlékszem, hogy ehhez már neki semmi köze, és ez kb. nettó hazugság? Mert ez így akkor igen elegáns…”

- írja egy ferencvárosi lakó a Kilencben Facebook-csoportban. Gegesy Ferencet korábban, 2010-ben még támogatta a Lokálpatrióta Egyesület, de 2014-ben már ellene indultak a polgármesteri címért. Ekkor Deutsch László ugyan csak 143 voksot szerzett, amire mondhatnánk, hogy szóra sem érdemes, de mivel ezen a választáson a fideszes Bácskai János és Gegesy Ferenc között minimális, 234 szavazat volt a különbség, így a végeredmény szempontjából  a lokálpatrióták kavarása sem teljesen jelentéktelen. Gegesy Ferenc lapunknak úgy nyilatkozott, hogy nem ápol szívélyes viszonyt az egyesülettel, amivel 2012-ben teljesen megszakította a kapcsolatot, és felháborítónak tartja, ha tényleg visszaélnek a nevével. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.