Magyar állampolgár lett Kafiya Said Mahdi, a Szomáliából elmenekült fotómodell

Két egyedül, kiskorúként érkezett menekült, Kafiya Said Mahdi szomáliai fotómodell és Zeeshan Khan pakisztáni krikettjátékos megkapta a magyar állampolgárságot – írta meg az Index.

Kafiya Said Mahdi 15 évesen menekült Szomáliából Európába. Magyarországon sikeres fotómodell lett, róla szólt a tavalyi Könnyű leckék című dokumentumfilm, amit Zurbó Dorottya rendezett, és tavaly a Marie Claire címlapján is szerepelt.

Fotó: UNHCR (az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága)

A fóti városházán együtt tett állampolgári esküt Zeeshan Khannal, aki Pakisztánból, szintén kísérő nélküli kiskorú menekültként érkezett ide, és évek óta a magyar krikettválogatott tagja. Évekig menekültként játszott, ezzel a státussal ugyanolyan jogok járnak, mint az állampolgársággal, csak a választási részvétel jogát és az EU-s állampolgárságot nem kapott.

Kafiya Said Mahdi szomáliai fotómodell és Zeeshan Khan pakisztáni krikettjátékos leteszi az állampolgári esküt.Fotó: UNHCR Magyarország/Facebook

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.