Magyar Narancs: Nem folytatják a munkát a Nemzeti alaptanterven dolgozó szakértők Takaró Mihály miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Kötcsei életkép 2018-ból: Orbán Viktort lapogatja Takaró MihályFotó: Facebook/Orbán Viktor

A magyar nyelv és irodalom tanterveinek megújításán dolgozó mind a hat szakértő befejezi a munkát - értesült több forrásból a Magyar Narancs. 

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) előkészítésével megbízott kutatócsoport szerződése június 30-án lejárt, és bár a projektvezetés felajánlotta nekik a hosszabbítást, egységesen a távozás mellett döntöttek. 

„Az ok Takaró Mihály szélsőjobboldali irodalomtörténész megjelenése a tantervkészítésben”

- olvasható a hetilap új számában, amelyből részletet közöltek a honlapon.

A munkában részt vevő egyetemi oktatók és gyakorló tanárok feladata volt az irodalom- és nyelvtantanterv kidolgozása az 5. évfolyamtól a 12.-ig, de összedolgoztak az alsóbb évfolyamok szakértőivel is.

Még július elején írta meg a HVG, hogy a szélsőjobboldali irodalmár az új tananyagon dolgozik. Akkor a minisztérium cáfolta ezt, és közölte, nincs szerződése Takaróval. Rétvári Bence államtitkár egy augusztusi írásbeli kérdésre válaszolva ezt úgy egészítette ki, hogy az a bizonyos szerződés létezik, csak nem az Emmivel, hanem egy háttérintézménnyel kötötte Takaró, aki ezzel már beismerten tagja a kerettantervi munkabizottságoknak.

Takaró a legismertebb szélsőjobboldali irodalomtörténészek egyike, Wass Albert, Nyirő József és Tormay Cécile lelkes híve. Ugyanez már nem mondható el a Nyugat szerzőiről, akik szerinte túlsúlyban vannak az irodalomoktatásban. Speciális szempontjait követve megkérdőjelezte Kertész Imre magyarságát, Spiró György emberi mivoltát, Petri Györgyről pedig feltárta, hogy pokolra való.

Takaró korábban a Jobbik holdudvarához tartozott, Dúró Dóra például 2013-ban arról beszélt, hogy 

„a Jobbik kormányra kerülése esetén Takaró Mihály irodalomtörténész és más civilek tiltakozásának szellemében valóban nemzetivé teszi az alaptantervet”.

Ehhez végül nem kellett kormányváltás. (Magyar Narancs)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.