Magyar Narancs: Nem folytatják a munkát a Nemzeti alaptanterven dolgozó szakértők Takaró Mihály miatt

politika
2019 szeptember 25., 05:09
comments 342
Kötcsei életkép: Orbán Viktort lapogatja a szélsőjobboldal kedvenc irodalomtörténésze, Takaró Mihály
photo_camera Kötcsei életkép 2018-ból: Orbán Viktort lapogatja Takaró Mihály Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A magyar nyelv és irodalom tanterveinek megújításán dolgozó mind a hat szakértő befejezi a munkát - értesült több forrásból a Magyar Narancs. 

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) előkészítésével megbízott kutatócsoport szerződése június 30-án lejárt, és bár a projektvezetés felajánlotta nekik a hosszabbítást, egységesen a távozás mellett döntöttek. 

„Az ok Takaró Mihály szélsőjobboldali irodalomtörténész megjelenése a tantervkészítésben”

- olvasható a hetilap új számában, amelyből részletet közöltek a honlapon.

A munkában részt vevő egyetemi oktatók és gyakorló tanárok feladata volt az irodalom- és nyelvtantanterv kidolgozása az 5. évfolyamtól a 12.-ig, de összedolgoztak az alsóbb évfolyamok szakértőivel is.

Még július elején írta meg a HVG, hogy a szélsőjobboldali irodalmár az új tananyagon dolgozik. Akkor a minisztérium cáfolta ezt, és közölte, nincs szerződése Takaróval. Rétvári Bence államtitkár egy augusztusi írásbeli kérdésre válaszolva ezt úgy egészítette ki, hogy az a bizonyos szerződés létezik, csak nem az Emmivel, hanem egy háttérintézménnyel kötötte Takaró, aki ezzel már beismerten tagja a kerettantervi munkabizottságoknak.

Takaró a legismertebb szélsőjobboldali irodalomtörténészek egyike, Wass Albert, Nyirő József és Tormay Cécile lelkes híve. Ugyanez már nem mondható el a Nyugat szerzőiről, akik szerinte túlsúlyban vannak az irodalomoktatásban. Speciális szempontjait követve megkérdőjelezte Kertész Imre magyarságát, Spiró György emberi mivoltát, Petri Györgyről pedig feltárta, hogy pokolra való.

Takaró korábban a Jobbik holdudvarához tartozott, Dúró Dóra például 2013-ban arról beszélt, hogy 

„a Jobbik kormányra kerülése esetén Takaró Mihály irodalomtörténész és más civilek tiltakozásának szellemében valóban nemzetivé teszi az alaptantervet”.

Ehhez végül nem kellett kormányváltás. (Magyar Narancs)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.