Magyar Narancs: Nem folytatják a munkát a Nemzeti alaptanterven dolgozó szakértők Takaró Mihály miatt

2019 szeptember 25., szerda 5:09
Kötcsei életkép 2018-ból: Orbán Viktort lapogatja Takaró Mihály Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A magyar nyelv és irodalom tanterveinek megújításán dolgozó mind a hat szakértő befejezi a munkát - értesült több forrásból a Magyar Narancs. 

Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) előkészítésével megbízott kutatócsoport szerződése június 30-án lejárt, és bár a projektvezetés felajánlotta nekik a hosszabbítást, egységesen a távozás mellett döntöttek. 

„Az ok Takaró Mihály szélsőjobboldali irodalomtörténész megjelenése a tantervkészítésben”

- olvasható a hetilap új számában, amelyből részletet közöltek a honlapon.

A munkában részt vevő egyetemi oktatók és gyakorló tanárok feladata volt az irodalom- és nyelvtantanterv kidolgozása az 5. évfolyamtól a 12.-ig, de összedolgoztak az alsóbb évfolyamok szakértőivel is.

Még július elején írta meg a HVG, hogy a szélsőjobboldali irodalmár az új tananyagon dolgozik. Akkor a minisztérium cáfolta ezt, és közölte, nincs szerződése Takaróval. Rétvári Bence államtitkár egy augusztusi írásbeli kérdésre válaszolva ezt úgy egészítette ki, hogy az a bizonyos szerződés létezik, csak nem az Emmivel, hanem egy háttérintézménnyel kötötte Takaró, aki ezzel már beismerten tagja a kerettantervi munkabizottságoknak.

Takaró a legismertebb szélsőjobboldali irodalomtörténészek egyike, Wass Albert, Nyirő József és Tormay Cécile lelkes híve. Ugyanez már nem mondható el a Nyugat szerzőiről, akik szerinte túlsúlyban vannak az irodalomoktatásban. Speciális szempontjait követve megkérdőjelezte Kertész Imre magyarságát, Spiró György emberi mivoltát, Petri Györgyről pedig feltárta, hogy pokolra való.

Takaró korábban a Jobbik holdudvarához tartozott, Dúró Dóra például 2013-ban arról beszélt, hogy 

„a Jobbik kormányra kerülése esetén Takaró Mihály irodalomtörténész és más civilek tiltakozásának szellemében valóban nemzetivé teszi az alaptantervet”.

Ehhez végül nem kellett kormányváltás. (Magyar Narancs)