Plácido Domingónak távoznia kell a Metropolitan operaházból

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A világ egyik vezető operája, a New York-i Metropolitan menedzsere kedden délután e-mailben tudatta a társulat tagjaival: Plácido Domingo 

„beleegyezett abba, hogy nem vállal szerepet a Met jövőbeni előadásaiban. Hálásak vagyunk neki, hogy felismerte, vissza kell lépnie”. 

Az operaénekes és volt operaigazgató döntése azonnali hatályú, visszalépése egyben azt is jelenti, hogy ma esti Macbeth-bemutatón sem énekel. Verdi operájának címszerepét Zeljko Lucic szerbiai születésű bariton veszi át. 

Peter Gelb, a Met menedzsere beszél az opera színpadán Plácido Domingo ötvenéves jubileumán, 2018 novemberébenFotó: ANGELA WEISS/AFP

Ez lett volna Domingo első fellépése az Egyesült Államokban azóta, hogy az AP amerikai hírügynökség két riportban - augusztusban és szeptemberben - arról számolt be: több operaénekesnő és balerina is szexuális zaklatással vádolta meg az operalegendát. Az ügyben vizsgálatot indított Los Angeles operaháza - ahol Domingo 15 éven keresztül zeneigazgató volt -, valamint az amerikai zeneművészek szövetsége (AGMA) is. San Francisco és Dallas operaháza, illetve a Philadelphia Orchestra már lemondta Domingo fellépéseit.

A Met nem kezdett vizsgálódni, jelezte, hogy megvárja a két másik vizsgálat eredményét. Ez a döntés azonban a társulaton belül feszültséget okozott, a Macbeth szombati jelmezes próbáján dühös művészek vonták kérdőre a társulat vezetőjét, aki azzal védekezett, hogy hozzájuk nem érkezett hivatalos panasz. A társulat több tagja ellenben arról beszélt, hogy bár az ártatlanság vélelme megilleti az énekest, de azt nem tartják helyesnek, hogy a vizsgálat ideje alatt színpadra lépjen.

Plácido Domingo hétfőn közleményt küldött a New York-i operaház menedzsmentjének, és ebben hangsúlyozta: 27 évesen debütált ebben az operaházban, és 51 éven keresztül folyamatosan fellépett itt. 

Győzelmekkel teli időszaknak nevezte ezeket az éveket, 

és háláját fejezte ki, hogy 78 évesen elénekelhette Macbeth címszerepét a kosztümös főpróbán. Hozzátette: bár vitatja az ellene felhozott vádakat, aggodalommal tölti el őt az emiatt kialakult légkör, és nem szeretné, ha ez elvonná kollégái figyelmét a munkától. „Ennek következtében kértem, hogy visszavonulhassak” - fogalmazott közleményében a művész, ami némiképp ellentmond a Met közlésének, amely erősen célzott rá, hogy a vezetőség kezdeményezte a sztár távozását.

Domingo nem sokkal a botrány kirobbanása után adott koncertet a szegedi stadion avatójánFotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Met menedzsmentje azt is bejelentette, hogy a londoni operaház vizsgálatának lezárultáig felfüggesztik Vittorio Grigolo operaénekest. Az olasz tenort kedden a londoni operaház szintén felfüggesztette, mert állítólag a társulat múlt heti japán turnéja alkalmával szexuálisan zaklatott egy kórustagot. Tavaly a Met zeneigazgatóját, James Levine-t rúgták ki szexuális zaklatás miatt. (New York Times, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.