Trócsányi összeférhetetlenség miatt egyelőre nem lehet uniós biztos

POLITIKA
2019 szeptember 26., 11:38
comments 313
Trócsányi László igazságügyi miniszterjelölt érkezik a kinevezése előtti meghallgatására, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésére, az Országházban 2018. május 14-én.
photo_camera Trócsányi László igazságügyi miniszterjelölt érkezik a kinevezése előtti meghallgatására, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésére, az Országházban 2018. május 14-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az Eurológus blog szerint az EP jogi szakbizottsága összeférhetetlenség miatt nem támogatja Trócsányi László jelöltségét az Európai Bizottság bővítési biztosi pozíciójára. 

Emiatt a szakbizottság azt kéri Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnöktől, hogy tegye meg az ilyenkor szükséges lépéseket, azaz kérje a magyar kormánytól egy új biztosi jelölt megnevezését. Ugyanezt az információt osztotta meg Facebook-oldalán a Momentum Mozgalom is. 

Trócsányival előfordulhat, hogy még a jövő hétre tervezett meghallgatásig sem jut el. Leszavazására lehetett számítani, többek közt olyan politikai okok miatt, amikről Magyari Péter nemrég részletesen is írt, ugyanis az egykori igazságügyi miniszter idején a magyar jogállamiság mély sebeket kapott, és ezt nem mindenki felejtette el az Európai Parlament környékén.

A jogi szakbizottság titkos szavazáson a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodájával összefüggésben miatt mondta ki az összeférhetetlenséget. 

Trócsányi korábban azt nyilatkozta, hogy ügyvédi tevékenységét 12 éve szüneteltetim ugyanakkor tavaly nyárig tulajdonos volt az említett ügyvédi irodában. Trócsányi azt is állította, hogy nem vett ki a cégből pénzt, és hogy minisztersége idején, 2014 és 2019 között a résztulajdonában lévő ügyvédi iroda nem kapott kormányzati megbízást, csak a már meglévő megbízásokat teljesítették.  

A Manon Aubry francia EP-képviselőre hivatkozó Eurológus szerint a szakbizottság mégis Trócsányi ügyvédi irodájával kapcsolatban állapítottak meg összeférhetetlenséget. Az pedig tény, hogy a Nagy és Trócsányi szerződött Paks II-ügyben jogi képviseletre és számos kormányközeli megbízást kaptak.  

A jogi szakbizottságban elutasító döntés született csütörtökön a román Rovana Plumb esetében is. A Politico szerint a közlekedési biztosnak szánt Plumb vagyoni vizsgálatát követően a szakbizottság azt állapította meg, hogy nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában egy 800 ezer eurós értékű lakáshitelt, és egy másik jelentősebb összeget, amit támogatásként a román Szociáldemokrata Pártnak folyósított.

Már szeptember közepén arról írtunk, hogy a magyar és a román jelölteket tartják a Bizottság környékén a legkönyebben elkaszálható jelölteknek. 

Akkor a 444-nek két lehetséges B-tervről beszéltek források: Járóka Lívia EP-képviselő illetve Győri Enikő volt külügyminisztériumi államtitkár neve merült fel pótmegoldásként. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.