Trócsányi összeférhetetlenség miatt egyelőre nem lehet uniós biztos

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Trócsányi László igazságügyi miniszterjelölt érkezik a kinevezése előtti meghallgatására, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésére, az Országházban 2018. május 14-én.Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Az Eurológus blog szerint az EP jogi szakbizottsága összeférhetetlenség miatt nem támogatja Trócsányi László jelöltségét az Európai Bizottság bővítési biztosi pozíciójára. 

Emiatt a szakbizottság azt kéri Ursula von der Leyen leendő bizottsági elnöktől, hogy tegye meg az ilyenkor szükséges lépéseket, azaz kérje a magyar kormánytól egy új biztosi jelölt megnevezését. Ugyanezt az információt osztotta meg Facebook-oldalán a Momentum Mozgalom is. 

Trócsányival előfordulhat, hogy még a jövő hétre tervezett meghallgatásig sem jut el. Leszavazására lehetett számítani, többek közt olyan politikai okok miatt, amikről Magyari Péter nemrég részletesen is írt, ugyanis az egykori igazságügyi miniszter idején a magyar jogállamiság mély sebeket kapott, és ezt nem mindenki felejtette el az Európai Parlament környékén.

A jogi szakbizottság titkos szavazáson a Nagy és Trócsányi ügyvédi irodájával összefüggésben miatt mondta ki az összeférhetetlenséget. 

Trócsányi korábban azt nyilatkozta, hogy ügyvédi tevékenységét 12 éve szüneteltetim ugyanakkor tavaly nyárig tulajdonos volt az említett ügyvédi irodában. Trócsányi azt is állította, hogy nem vett ki a cégből pénzt, és hogy minisztersége idején, 2014 és 2019 között a résztulajdonában lévő ügyvédi iroda nem kapott kormányzati megbízást, csak a már meglévő megbízásokat teljesítették.  

A Manon Aubry francia EP-képviselőre hivatkozó Eurológus szerint a szakbizottság mégis Trócsányi ügyvédi irodájával kapcsolatban állapítottak meg összeférhetetlenséget. Az pedig tény, hogy a Nagy és Trócsányi szerződött Paks II-ügyben jogi képviseletre és számos kormányközeli megbízást kaptak.  

A jogi szakbizottságban elutasító döntés született csütörtökön a román Rovana Plumb esetében is. A Politico szerint a közlekedési biztosnak szánt Plumb vagyoni vizsgálatát követően a szakbizottság azt állapította meg, hogy nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában egy 800 ezer eurós értékű lakáshitelt, és egy másik jelentősebb összeget, amit támogatásként a román Szociáldemokrata Pártnak folyósított.

Már szeptember közepén arról írtunk, hogy a magyar és a román jelölteket tartják a Bizottság környékén a legkönyebben elkaszálható jelölteknek. 

Akkor a 444-nek két lehetséges B-tervről beszéltek források: Járóka Lívia EP-képviselő illetve Győri Enikő volt külügyminisztériumi államtitkár neve merült fel pótmegoldásként. (Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.