Leyen bejelentette: Trócsányinak az EU-bővítést adja

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nagy meglepetésre bővítési biztosnak jelölte Ursula von der Leyen Trócsányi Lászlót, a magyar kormány jelöltjét.

A bizottság német elnöke - aki hivatalosan novembertől veheti át az EU-s szervezet irányítását - kedd délben jelentette be, hogy milyen feladatokat szán az egyes kormány jelöltjeinek.

Számos, egymáshoz nagyon hasonló lista szivárgott ki az elmúlt napokban a lehetséges munkamegosztásról, de a kedden bejelentett rendszer legalább fele részben teljesen váratlan volt. 

A meglepetések között van a Trócsányi Lászlónak javasolt feladatkör, az EU bővítése és a szomszédságpolitika is. Ha Trócsányi megkapja a posztot, akkor elsősorban a balkáni tagjelöltekkel kell majd tárgyalnia, Szerbia, Montenegró és Észak-Macedónia kormányaival, illetve Ukrajnával - amelynek integrációját a magyar kormány az ottani nyelvtörvények miatt jelenleg blokkolja az EU-ban, továbbá az észak-afrikai országokkal.

Orbán Viktor már öt éve Navracsics Tibornak is ezt a területet kérte, és információink szerint most is ezt szerette volna megszerezni a jelöltjének. A magyar kormánynak fontos politikai és gazdasági tervei vannak a Balkánnal, Szerbia kormánya különösen fontos szövetségese a magyarnak, így a téma még akkor is érdekes budapesti szempontból, ha nem valószínű, hogy 2024-ig, azaz Trócsányi ciklusának végéig új tagállammal bővülhetne az EU.

Ahhoz, hogy a most bejelentett biztosi testület novemberben tényleg ebben a formában elkezdhesse a munkát, szükség lesz még az Európai Parlament jóváhagyására is. 

Sokan figyelmeztetnek arra, hogy Trócsányi helye még egyáltalán nem biztos, mert az EP képviselőinek egy jelentős része mindenképpen meg akarja mutatni, hogy számolni kell a véleményükkel, és ezért néhány biztos elbuktatására készülnek. A könnyen támadható jelöltek listájának élén pedig Trócsányi László áll, a román jelölttel együtt. (Hogy Trócsányival mi a bajuk a baloldali és liberális képviselőknek, arról itt írtunk részletesen. Rovana Plumb, a román kormány jelöltje inkább jobbról számíthat éles támadásokra. Őt két éve csak a mentelmi joga védte meg, hogy a korrupciót üldöző különleges román ügyészség eljárást indítson ellene, és a májusban börtönbe zárt Liviu Dragnea közeli szövetségeseként tartják számon.)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.