Rendőri mulasztás miatt tett panaszt a Helsinki Bizottság, miután a rendőrök hagyták, hogy Budaházyék megzavarjanak egy LMBT-rendezvényt az Aurórában

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A jogvédő szervezet szerint nem igaz, hogy a rendőröknek nem lett volna joguk intézkedni, amikor  csütörtök délután Budaházy György és még nagyjából tucatnyi szélsőjobboldali hőbörgő bevonult a józsefvárosi Fidesz által is vegzált Aurórába, és ott megzavartak egy rendezvényt. A rendőrök azzal a kifogással tagadták meg az intézkedést, hogy  egy nyilvános helyről nem fognak senkit elvinni.

Budaházyék az AurórábanFotó: Magyar Helsinki Bizottság

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőrségnek alapvető feladata a bűncselekmények és szabálysértések elkövetésének megelőzése, azok megszakítása, ha éppen elkövetik őket, illetve az elkövetők elfogása és felelősségre vonásuk elősegítése. A rendőr szabálysértés vagy bűncselekmény egyszerű gyanúja esetén is felléphet az elkövetővel szemben, a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt előállíthatja, a bűncselekmény elkövetésén tetten értet pedig köteles elfogni és előállítani. 

A szervezet szerint csütörtökön az Aurórában felmerült a közösség tagja elleni erőszak gyanúja – garázda magatartással elkövetve. A Btk. szerint itt nem szükséges fizikai erőszak alkalmazása, elég megfélemlítő vagy riadalomkeltő környezet létrehozása. De megállapítható lett volna a garázdaság, rendbontás szabálysértése, gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése is. Utóbbihoz az szükséges, hogy egy nem közterületen lévő helyre valaki a tulajdonos engedélye nélkül gyűlést szervezzen.

A Helsinki Bizottság úgy látja, hogy a rendőrök a passzivitásukkal azt üzenték: ma Magyarországon a melegek nem számíthatnak tőlük védelemre, még gyűlöletalapú bűncselekmények esetében sem. Ezért a szervezet panaszt tesz a rendőri mulasztások miatt, és feljelentést a bűncselekmények és/vagy szabálysértések miatt.(Helsinki Figyelő)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó