Rendőri mulasztás miatt tett panaszt a Helsinki Bizottság, miután a rendőrök hagyták, hogy Budaházyék megzavarjanak egy LMBT-rendezvényt az Aurórában

A jogvédő szervezet szerint nem igaz, hogy a rendőröknek nem lett volna joguk intézkedni, amikor  csütörtök délután Budaházy György és még nagyjából tucatnyi szélsőjobboldali hőbörgő bevonult a józsefvárosi Fidesz által is vegzált Aurórába, és ott megzavartak egy rendezvényt. A rendőrök azzal a kifogással tagadták meg az intézkedést, hogy  egy nyilvános helyről nem fognak senkit elvinni.

Budaházyék az AurórábanFotó: Magyar Helsinki Bizottság

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőrségnek alapvető feladata a bűncselekmények és szabálysértések elkövetésének megelőzése, azok megszakítása, ha éppen elkövetik őket, illetve az elkövetők elfogása és felelősségre vonásuk elősegítése. A rendőr szabálysértés vagy bűncselekmény egyszerű gyanúja esetén is felléphet az elkövetővel szemben, a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt előállíthatja, a bűncselekmény elkövetésén tetten értet pedig köteles elfogni és előállítani. 

A szervezet szerint csütörtökön az Aurórában felmerült a közösség tagja elleni erőszak gyanúja – garázda magatartással elkövetve. A Btk. szerint itt nem szükséges fizikai erőszak alkalmazása, elég megfélemlítő vagy riadalomkeltő környezet létrehozása. De megállapítható lett volna a garázdaság, rendbontás szabálysértése, gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése is. Utóbbihoz az szükséges, hogy egy nem közterületen lévő helyre valaki a tulajdonos engedélye nélkül gyűlést szervezzen.

A Helsinki Bizottság úgy látja, hogy a rendőrök a passzivitásukkal azt üzenték: ma Magyarországon a melegek nem számíthatnak tőlük védelemre, még gyűlöletalapú bűncselekmények esetében sem. Ezért a szervezet panaszt tesz a rendőri mulasztások miatt, és feljelentést a bűncselekmények és/vagy szabálysértések miatt.(Helsinki Figyelő)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó