Lemondott Trump ukránügyi különmegbízottja, mivel belekeveredett a szivárogtatási ügybe

külföld
2019 szeptember 28., 04:18

Lemondott pénteken Kurt Volker, az amerikai kormány Ukrajnával foglalkozó különmegbízottja, miután a tisztségviselő neve felmerült a Donald Trump amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július 25-i telefonbeszélgetésével kapcsolatos kiszivárogtatott jelentésben, közölte meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a CNN. Volker lemondását először az Arizona egyetem diáklapja, a State Press jelentette, majd a CNN és a New York Times is, ugyanis Volker igazgató egy agytrösztnél, amelyet a felsőoktatási intézmény támogat.

Kurt Volker
photo_camera Kurt Volker Fotó: Danil Shamkin/NurPhoto

A telefonbeszélgetés politikai botrányt robbantott ki az Egyesült Államokban, Trump ugyanis arra próbálta rávenni hivatali az ukrán elnököt, hogy segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Ukrajnában Joe Biden volt amerikai alelnökkel kapcsolatban, aki jelenleg a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa, és akinek egyik fia, Hunter egy ukrán gázvállalat igazgatótanácsának tagja volt.

A New York Times szerint a kiszivárogtató a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik munkatársa. A névtelenséget kérő személy azt állította, hogy május közepén Kurt Volker beszélt Rudolph Giulianival, aki jelenleg Trump ügyvédje, és kármentéssel próbálkozott, miután a jogász felvette a kapcsolatot Ukrajnával.

A Fox csütörtök este bemutatta annak az üzenetváltásnak a szövegeit, amelyek az idén júliusban születtek. Ezekből kiderült, hogy Volker valójában bátorította Giulianit arra, hogy vegye fel a kapcsolatot Ukrajnával. Ehhez segítséget is ígért neki: „összehozlak Andrej Jermakkal, aki Zelenszkij elnök bizalmasa” - írta Volker üzenetében.

A Trump-Zelenszkij beszélgetés kiszivárgott részletei miatt Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke kedden este bejelentette: az alsóház hivatalosan elindítja az alkotmányos felelősségrevonási-eljáráshoz (impeachment) szükséges vizsgálatot Trump ellen.

Volkert várhatóan október 3-án hallgatja meg a kongresszus a vizsgálattal kapcsolatban. Értesülések szerint Volker mellett meghallgatnák a külügyminisztérium további négy munkatársát, köztük Marie Yovanovitch-ot, az Egyesült Államok volt kijevi nagykövetét. (CNN/MTI)