Szombat van, ma nem nyerhetett közbeszerzést Mészáros Lőrinc, de átadott egy képtárat Felcsúton

KULTÚRA
2019 szeptember 28., 13:54
comments 207

Átadóünnepség volt ma Felcsúton, megnyílt a Kokas Ignác hagyatékát bemutató képtár. 

photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Az 1926-ban a Váli-völgyben született festő alakját Mészáros Lőrinc idézte fel. Azt mondta róla, hogy a műhelyében többször is megfordult. „Nagy hatású ember volt mind gondolkodását, mind művészetét tekintve, ezért döntöttek úgy, hogy a galériákban fellelhető képeit az alapítványon keresztül megvásárolják és megőrzik az utókornak” - mondta korunk nagyhatású embere.

photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

A Mészáros által említett alapítvány a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány, 25 millió forintot adott a képtárra. Nem kifejezetten ezt a profilja, bár az alcsúti arborétiumot is ők kezelik, de van miből támogatnia a kultúrát. Ömlik a pénz a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványhoz, szívesen adnak tao-pénzt és adományokat a cégek az Orbán Viktor által alapított FUNA-nak. Már 2017-ben is 6 milliárd forint árbevétele volt az alapítványnak, de ezt 2018-ban ezt több mint a duplájára növelték:13,3 milliárd lett az árbevétel. Ebből 8 837 659 000 forint volt az adózott eredmény.Az átadóünnepségen Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta: "a modern művészet feladata, hogy az alkotást látva, hallva eszünkbe jutassa az életet, egy pillanatot, amit elvihetünk haza és ezzel kicsit megváltoztatja az életünket". Kokas Ignácról elmondta, hogy egyszerű asztalos legényből lett - tanulás útján - világhírű művész.

photo_camera Mészáros Lőrinc, Fekete Péter és Tessely Zoltán Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Az államtitkár a kiállított festményekkel kapcsolatban megemlítette, hogy "a falakon szín, forma, dinamizmus látható". Egyik kedvenc művének a Merengés alkonyati fényekben címűt nevezte, amely harmóniáról árulkodik, a művész lelkének megbékélését a sorssal, az élettel, az emberi elmúlással.

Mészáros László polgármester (nem Lőrinc, milliárdos) közölte, hogy az alapítvány 25 milliós támogatásából a korábban a telken lévő parasztházat elbontották és a korábbi épület stílusában épült meg a képtár, amelyet eleve erre a funkcióra terveztek - fűzte hozzá.

photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Kokas Ignác 2009. november 11-én hunyt el Budapesten.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.