Szombat van, ma nem nyerhetett közbeszerzést Mészáros Lőrinc, de átadott egy képtárat Felcsúton

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Átadóünnepség volt ma Felcsúton, megnyílt a Kokas Ignác hagyatékát bemutató képtár. 

Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Az 1926-ban a Váli-völgyben született festő alakját Mészáros Lőrinc idézte fel. Azt mondta róla, hogy a műhelyében többször is megfordult. „Nagy hatású ember volt mind gondolkodását, mind művészetét tekintve, ezért döntöttek úgy, hogy a galériákban fellelhető képeit az alapítványon keresztül megvásárolják és megőrzik az utókornak” - mondta korunk nagyhatású embere.

Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

A Mészáros által említett alapítvány a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány, 25 millió forintot adott a képtárra. Nem kifejezetten ezt a profilja, bár az alcsúti arborétiumot is ők kezelik, de van miből támogatnia a kultúrát. Ömlik a pénz a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítványhoz, szívesen adnak tao-pénzt és adományokat a cégek az Orbán Viktor által alapított FUNA-nak. Már 2017-ben is 6 milliárd forint árbevétele volt az alapítványnak, de ezt 2018-ban ezt több mint a duplájára növelték:13,3 milliárd lett az árbevétel. Ebből 8 837 659 000 forint volt az adózott eredmény.Az átadóünnepségen Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta: "a modern művészet feladata, hogy az alkotást látva, hallva eszünkbe jutassa az életet, egy pillanatot, amit elvihetünk haza és ezzel kicsit megváltoztatja az életünket". Kokas Ignácról elmondta, hogy egyszerű asztalos legényből lett - tanulás útján - világhírű művész.

Mészáros Lőrinc, Fekete Péter és Tessely ZoltánFotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Az államtitkár a kiállított festményekkel kapcsolatban megemlítette, hogy "a falakon szín, forma, dinamizmus látható". Egyik kedvenc művének a Merengés alkonyati fényekben címűt nevezte, amely harmóniáról árulkodik, a művész lelkének megbékélését a sorssal, az élettel, az emberi elmúlással.

Mészáros László polgármester (nem Lőrinc, milliárdos) közölte, hogy az alapítvány 25 milliós támogatásából a korábban a telken lévő parasztházat elbontották és a korábbi épület stílusában épült meg a képtár, amelyet eleve erre a funkcióra terveztek - fűzte hozzá.

Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Kokas Ignác 2009. november 11-én hunyt el Budapesten.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.