Az Osztrák Néppárt győzött, a szociáldemokraták az FPÖ előtt az ausztriai előrehozott választáson

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) fölényes győzelmet aratott a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon Ausztriában, az első előrejelzések szerint a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg.

Az Osztrák Néppárt eredményvárójaFotó: Joe Klamar/AFP

Az ARGE Wahlen közvélemény-kutató intézetnek az APA osztrák hírügynökségnek készített becslése szerint a második helyen az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett 22,5 százalékkal, míg a harmadik a szavazatok 16,7 százalékával a Néppárttól jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lett.

Az előrejelzések szerint visszakerült a parlamentbe és egyben a negyedik legerősebb párt lett a voksok 13,1 százalékával a Zöldek pártja.

A liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) párt 7,8 százalékot szerzett.

A Zöldekből korábban kivált JETZT (MOST) párt csak 1,8 százalékot kapott, és ezzel kiesett a 183 fős törvényhozásból.

A parlamenti bejutási küszöb 4 százalékos.

Ausztriában azért tartottak előrehozott választást, mert május 17-én kormányválság robbant ki egy rejtett kamerával felvett videó miatt, amin a szabadságpárti Heinz-Cristian Strache akkori alkancellár egy befolyásos orosznak hitt nővel arról beszélget, hogy ha megveszi és a pártja szolgálatába állítja az egyik legnagyobb osztrák bulvárlapot, a Krone Zeitungot, akkor cserébe odaadja neki azokat a közbeszerzéseket, amiket eddig a Strabag nyert meg.

„Új startra kaptunk megbízást a választóktól” – mondta az FPÖ főtitkára, a várható eredményekre utalva pedig hozzátette: nem kaptak egyértelmű felhatalmazást a koalíció felújítására a választásokat fölényesen megnyerő Osztrák Néppárttal (ÖVP).
A konzervatív Osztrák Néppárttól jobbra álló Osztrák Szabadságpárt 2017 végétől az ÖVP koalíciós partnere volt a kormány május 18-i felbomlásáig, illetve az előrehozott választások kiírásáig. A választásokat megelőző kampányban a Szabadságpárt a Néppárttal való koalíció felújítása mellett foglalt állást. (MTI)