Az egész osztrák kormány belebukott a Strache-videóba

külföld
2019 május 27., 14:32
comments 200
Kurz elhagyja a parlamentet a bizalmatlansági szavazás után
photo_camera Kurz elhagyja a parlamentet a bizalmatlansági szavazás után Fotó: ALEX HALADA/AFP

Az osztrák parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt Sebastian Kurz kormánya ellen. Együtt szavazott a baloldal és a kancellár korábbi koalíciós partnere, az ibizai videó után a koalícióból kirakott Szabadságpárt is.

A szociáldemokrata SPÖ elnöksége vasárnap este döntötte el, hogy hétfőn nem csak Sebastian Kurz kancellár ellen szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, hanem az egész kormány ellen. Vagyis azokat a szakértőket is leszavazzák, akiket Kurz az ibizai botrány után kilépő FPÖ-s miniszterek helyére ültetett be.

  • A vasárnapi EP-választáson Kurz pártja, az ÖVP 35,4 százalékot ért el, ami 8,42 százalékos erősödést jelent a 2014-es eredményéhez képest. 
  • A második helyet a szociáldemokraták érték el 23,6 százalékkal, ami majdnem megfelel az 5 évvel ezelőtti eredményüknek (-0,49). 
  • Az ibizai botrány miatt válságba került FPÖ 18,1 százalékot ért el, ami csak 1,62 százalékkal rosszabb az 5 évvel ezelőtti eredményükhöz képest, ugyanakkor elmarad a 2017-es tartományi választásokon megszerzett 25,97 százalékhoz képest. 
  • Az osztrák zöldek 13 százalékot értek el, 
  • a liberális NEOS pedig 8,1 százalékot.

Heinz-Cristian Strachéről az EP-választás előtt egy héttel került elő egy 2017-es videó, amin arról magyaráz egy magát orosz milliárdosnak kiadó nőnek, hogy ha megveszi és a pártja szolgálatába állítja az egyik legnagyobb osztrák bulvárlapot, a Krone Zeitungot, akkor cserébe odaadja neki azokat a közbeszerzéseket, amiket eddig a Strabag nyert meg. A lap átalakításához egyébként ugyanazt az osztrák befektetőt ajánlotta, aki Magyarországon a Népszabadságot is bezárta, majd a megyei lapokat pedig eladta Mészáros Lőrincnek.

photo_camera Kurz beszél a vitában Fotó: ROBERT JAEGER/AFP

Strache azzal védekezett, hogy részeg volt, de azonnal lemondott az alkancellári és pártelnöki tisztségéről. Kurz kancellár szintén már másnap lépett: kirakta a koalícióból az FPÖ-t, és előrehozott választást hirdetett szeptemberre. A kancellár addig „szakértőkkel” tervezte pótolni a kilépő minisztereket, de az ellenzéke ezt ezek szerint nem tartja megoldásnak.

Ausztria amúgy zöldpárti államfőjének most olyan kancellárt kell kineveznie, aki képes a parlamentet maga mögé állítva elvezetni az országot a következő parlamenti választásig.

Joseph Daul, az ÖVP-t is tagjai közt tudó Néppárt elnöke gyorsan reagált a Twitteren: méltatta Kurz kancellár sikeres kormányzását, és azzal vádolta meg a Szabadságpártot és a szociáldemokratákat, hogy szánalmas politikai manővereikkel csak a saját érdekeiket szolgálják, és instabilitást hoznak Ausztriának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.