Kurz kancellár bejelentette, hogy előrehozott választásokat tartanak Ausztriában

POLITIKA
2019 május 18., 18:01
comments 1017
Az egész ország arra várt, hogy az osztrák kancellár nyilvánosság elé álljon, és eldöntse, kormányoz-e tovább a Szabadságpárttal. Végül csak este 8-kor kezdett bele a sajtótájékoztatóba
photo_camera Az egész ország arra várt, hogy az osztrák kancellár nyilvánosság elé álljon, és eldöntse, kormányoz-e tovább a Szabadságpárttal. Végül csak este 8-kor kezdett bele a sajtótájékoztatóba Fotó: HELMUT FOHRINGER/AFP

Végre megszólalt a kancellár, és bejelentette, amit többezres tömeg követelt az ablaka alatt: az előrehozott választásokat. 

„Ami sok, az sok”

- mondta rövid sajtónyilatkozatában Kurz, miután az ibizai videónál kisebb horderejű korábbi botrányokat is felsorolt, és hozzátette: a Szabadságpárt nem tud megváltozni. „Az FPÖ árt a kormány reformterveinek, és árt az ország tekintélyének is” - mondta szélsőjobboldali koalíciós partneréről a jobbközép kormányfő. 

Kurz a köztársasági elnökhöz fordul, hogy írjon ki előrehozott választásokat, mivel az általa vezetett Osztrák Néppárt (ÖVP) magában nem kormányképes.

A már eddig is konfliktusokkal terhes koalíció Heinz-Christian Strache alkancellár és szabadságpárti (FPÖ) elnök lemondása után bomlik fel. Korábban az APA hírügynökség arról írt, hogy az FPÖ a koalíció fennmaradásának feltételéül szabta, hogy megőrizhesse az általa kulcsfontosságúnak tartott belügyminiszteri tárcát. Információik szerint azonban Kurz ezt elutasította.

Kurz és Strache egy tavalyi sajtókonferencián
photo_camera Kurz és Strache egy tavalyi sajtókonferencián Fotó: GEORG HOCHMUTH/AFP

Tegnap kerültek nyilvánosságra 2017-es videófelvételek, amelyeken az akkor ellenzéki pártvezér Strache egy ibizai villában ecseteli egy orosz nőnek, hogy ha megveszi neki a legnagyobb bulvárlapot, akkor a választás szerencsés kimenetele esetén elnyerhet egy sor zsíros közbeszerzést. Italozás közben azt is felveti a szélsőjobboldali politikus, hogy amennyiben a Putyin-közelinek hitt nő nagyobb összeget szeretne adományozni, akkor azt ne a hivatalos pártszámlára, hanem egy alapítvány címére fizesse be. Strache a beszélgetés során az osztrák média magyar mintára történő átalakítását tervezgeti, és ugyanazt az üzletembert, Heinrich Pecinát ajánlja az oroszoknak, aki bezárta a Népszabadságot. 

A politikust hamis személyazonossággal csapdába csaló nő mindezt rejtett kamerákkal felvette.

Az ellenzéki pártok és a kancellária épületénél tüntető többezres tömeg egy része Kurzot is felelősnek tartja azért, hogy ilyen embert emelt a hatalomba, ezért is követelték az egész kormány lemondását.

Szombat este Alexander Van der Bellen osztrák államfő is úgy nyilatkozott, hogy előrehozott választásra van szükség, és vasárnap Kurzzal megbeszélik a következő lépéseket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.