Kurz egész kormányát leszavazzák az osztrák szociáldemokraták

külföld
2019 május 27., 4:56
comments 49

Ausztriában az európai parlamenti választás után is pörög tovább a politikai élet. a szociáldemokrata SPÖ elnöksége vasárnap este döntötte el, hogy hétfőn nem csak Sebastian Kurz kancellár ellen szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt, hanem az egész kormány ellen. Vagyis azokat a szakértőket is leszavazzák, akiket Kurz az ibizai botrány után kilépő FPÖ-s miniszterek helyére ültetett be.

A vasárnapi EP-választáson Kurz pártja az ÖVP 35,4 százalékot ért el, ami 8,42 százalékos erősödést jelent a 2014-es eredményéhez képest. A második helyet a szociáldemokraták érték el 23,6 százalékkal, ami majdnem megfelel az 5 évvel ezelőtti eredményüknek (-0,49).

Az ibizai botrány miatt válságba került FPÖ 18,1 százalékot ért el, ami csak 1,62 százalékkal rosszabb az 5 évvel ezelőtti eredményükhöz képest, ugyanakkor elmarad a 2017-es tartományi választásokon megszerzett 25,97 százalékhoz képest. Az osztrák zöldek 13 százalékot értek el, a liberális NEOS pedig 8,1 százalékot. (Die Presse)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt