Eltemették Mugabét

Végső nyugalomra helyezték a 95 éves korában elhunyt Robert Mugabe volt zimbabwei elnököt Kutama nevű szülőfalujában szombaton.

A szigorú biztonsági intézkedések mellett megtartott temetésen családja, és néhány száz meghívott vendég vett részt. Emmerson Mnangagwa hivatalban lévő elnök azonban távol maradt. Robert Mugabe özvegye, Grace Mugabe ugyanis heves vitába keveredett Mnangagwával a temetés helyét illetően. Az államfő a fővárosban, Hararéban lévő ún. hősök parcellájában, egy fényűző mauzóleumban akarta végső nyugalomra helyezni a leghosszabb ideig hivatalban volt afrikai vezetőt, aki 37 évig állt az ország élén. A hősök parcellája az ország szabadságharcosainak fenntartott emlékhely.

Shuvai Gumbochuma, Grace Mugabe húga szerint a temetés helyét illetően a családnak sikerült elérnie azt, hogy teljesüljön a volt elnök utolsó akarata. Mint mondta, Mugabe elárulva érezte magát, a család ezért nem akarta, hogy állami mauzóleumba kerüljön. Mugabe szeptember 6-án halt meg Szingapúrban, ahol az utóbbi években többször gyógykezelték.

Fotó: Wilfred Kajese/Anadolu Agency

Mugabe a brit gyarmati uralom megszűnése, a függetlenség kivívása után lett az ország első elnöke, és azóta vaskézzel irányította a fekete-afrikai államot. Két éve, 2017 novemberében távolították el a hatalomból, katonai puccsal. Az új elnök akkor Emmerson Mnangagwa lett. A diktátor búcsúztatására sem sokan mentek el(via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.