A volt ukrán főügyész hajlandó tanúskodni az amerikai kongresszus előtt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Jurij Lucenko volt ukrán főügyész hétfőn egy interjúban kijelentette, hogy ha szükséges, kész tanúskodni a Donald Trump elnök alkotmányos felmentésére irányuló impeachment eljárásban az amerikai törvényhozás előtt.

Jurij LucenkoFotó: STR/NurPhoto

Miért ne? Teljesen nyitott vagyok és tudom, hogy minden, amit tettem, törvényes volt, minden kijelentésem jogszerű volt, semmitől sem félek. A hazámat féltem, mert úgy tűnik, hogy Ukrajna áldozatává vált egy nagy belső amerikai viharnak. Meg akarom védeni az országomat” - mondta Lucenko  BBC-nek.

Lucenko leszögezte, hogy Trumppal sohasem találkozott, viszont ügyvédéjével, Rudy Giulianival többször is, akivel megvitatta azt a bizonyos vizsgálatot. Elmondása szerint ezek átlagos beszélgetések voltak, senki senkinek nem adott ki feladatot.

Donald Trump Rudy Giulianival.Fotó: Don Emmert/AFP

A volt főügyész kijelentette: nem volt alapja annak, hogy Ukrajnában nyomozást indítsanak Trump politikai riválisa, Joe Biden volt alelnök és fia Hunter Biden ellen. Lucenko szavai szerint ez az Egyesült Államok joghatósága alá tartozik.

A BBC az interjút még a repülőtéren készítette a főügyésszel, mielőtt Londonba repült, ahol a volt főügyész elmondása szerint néhány hétig készül tartózkodni, hogy angoltudását tökéletesítse.

Az Egyesült Államokban azután robbant ki a botrány, hogy a Washington Post nyilvánosságra hozta: egy ismeretlen amerikai hírszerző feljelentést tett, és azt állította: az amerikai elnök nyomást gyakorolt ukrán hivatali partnerére, Volodimir Zelenszkijre július 25-ei telefonbeszélgetésük alatt, hogy Kijev segítsen terhelő bizonyítékokat felhajtani Ukrajnában Joe Biden volt amerikai alelnök, a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa ellen. Biden egyik fia, Hunter egy ukrán gázvállalat, a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja volt évekig, miközben apja meghatározó szereplője volt az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának, és jelentős összegeket keresett Ukrajnában. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér