Az Európai Bizottság hivatalosan is új jelöltet kért Trócsányi helyett

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Új biztosjelöltet fog kérni Magyarországtól Trócsányi László és Romániától Rovana Plumb helyett az Európai Bizottság megválasztott elnöke, közölte az Ursula von der Leyen szóvivője hétfőn. Az Európai Bizottság erre vonatkozóan már megkezdte az előzetes tárgyalásokat az érintett nemzeti kormányokkal. 

Hétfőn a sajtóban felmerült, hogy az új magyar jelölt Várhelyi Olivér a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője lehet. 

Orbán Viktor és Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetőjeFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke hétfőn folyamán  hivatalos levélben tájékoztatta az Európai Bizottság megválasztott elnökét az EP jogi bizottságának a két biztosjelöltre vonatkozó határozatáról.

Az uniós parlament szakbizottsága hétfői ülésén fenntartotta a múlt héten megfogalmazott álláspontját, hogy összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között. A JURI múlt csütörtökön hallgatta meg Trócsányi Lászlót, majd titkos szavazással állapította meg az összeférhetetlenséget.

Az EP jogi bizottsága a román biztosjelöltet is leszavazta. Rovana Plumbot Ursula von der Layen a közlekedési portfólióra javasolta volna.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a parlamenti meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó