Az Európai Bizottság hivatalosan is új jelöltet kért Trócsányi helyett

Új biztosjelöltet fog kérni Magyarországtól Trócsányi László és Romániától Rovana Plumb helyett az Európai Bizottság megválasztott elnöke, közölte az Ursula von der Leyen szóvivője hétfőn. Az Európai Bizottság erre vonatkozóan már megkezdte az előzetes tárgyalásokat az érintett nemzeti kormányokkal. 

Hétfőn a sajtóban felmerült, hogy az új magyar jelölt Várhelyi Olivér a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője lehet. 

Orbán Viktor és Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetőjeFotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke hétfőn folyamán  hivatalos levélben tájékoztatta az Európai Bizottság megválasztott elnökét az EP jogi bizottságának a két biztosjelöltre vonatkozó határozatáról.

Az uniós parlament szakbizottsága hétfői ülésén fenntartotta a múlt héten megfogalmazott álláspontját, hogy összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között. A JURI múlt csütörtökön hallgatta meg Trócsányi Lászlót, majd titkos szavazással állapította meg az összeférhetetlenséget.

Az EP jogi bizottsága a román biztosjelöltet is leszavazta. Rovana Plumbot Ursula von der Layen a közlekedési portfólióra javasolta volna.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a parlamenti meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó