Az Európai Bizottság hivatalosan is új jelöltet kért Trócsányi helyett

POLITIKA
2019 szeptember 30., 17:38

Új biztosjelöltet fog kérni Magyarországtól Trócsányi László és Romániától Rovana Plumb helyett az Európai Bizottság megválasztott elnöke, közölte az Ursula von der Leyen szóvivője hétfőn. Az Európai Bizottság erre vonatkozóan már megkezdte az előzetes tárgyalásokat az érintett nemzeti kormányokkal. 

Hétfőn a sajtóban felmerült, hogy az új magyar jelölt Várhelyi Olivér a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője lehet. 

Orbán Viktor és Várhelyi Olivér bővítési biztos, a brüsszeli Állandó Képviselet egykori vezetője
photo_camera Orbán Viktor és Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke hétfőn folyamán  hivatalos levélben tájékoztatta az Európai Bizottság megválasztott elnökét az EP jogi bizottságának a két biztosjelöltre vonatkozó határozatáról.

Az uniós parlament szakbizottsága hétfői ülésén fenntartotta a múlt héten megfogalmazott álláspontját, hogy összeférhetetlenség van Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között. A JURI múlt csütörtökön hallgatta meg Trócsányi Lászlót, majd titkos szavazással állapította meg az összeférhetetlenséget.

Az EP jogi bizottsága a román biztosjelöltet is leszavazta. Rovana Plumbot Ursula von der Layen a közlekedési portfólióra javasolta volna.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a parlamenti meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet. (MTI)