A bajai önkormányzati lap levonta a logikus következtetést a hamisítási botrányból: fényképek nélkül mutatja be a képviselőjelölteket

politika
2019 október 01., 10:05
  • A közszolgálati feladatokat ellátó bajai önkormányzati újság a választás előtti utolsó számában csak az arcuk megmutatása nélkül hajlandó "bemutatni" a képviselőjelölteket.

Baján a  választási kampány sorozatban eredményez abszurd-humoros szituációkat. 

A mostani kör közvetlen előzménye az volt, hogy azonnal szembeötlő, gyermeteg manipulációval bukott le egy héttel ezelőtt az önkormányzati tulajdonú Bácskai Napló nevű lap: az egyesült ellenzéki lista jelöltjeit bemutató cikkükben manipulálták minden egyes ellenzéki fotóját. Volt, akinek görbe nyakat, másoknak nagy orrot, bandzsa szemet vagy cigányosan barna arcbőrt photoshopoltak. Majd, nem törődve azzal, hogy a manipuláció bárki számára első pillantásra nyilvánvaló és arról összehasonlító videót is készített egy jelölt, azt nyilatkozták, hogy

"Nem torzítottuk el egyik jelölt arcát sem."

Ugyanazon a napon, amikor a nagyorrúsítási botrány kitört, vagyis szeptember 23-án a bajai közgyűlés ellenzéki frakciójának vezetője a 444 tudomása szerint levélben fordult a Bácskai Napló mellett a helyi tévét és rádiót is működtető Baja Marketing kft ügyvezető igazgatójához. Hajdú Miklós ebben kért egy dolgot, méghozzá azt, hogy “valamennyi jelölőszervezet és jelölt számára minden médiafelületen szíveskedjen esélyegyenlőséget biztosítani a kampányidőszak alatt.”

Illetve kérdezett is egyett, miszerint

“Várjuk megtisztelő válaszát az Ön által vezetett médiumok és online médiafelületek – baja.hu; Bajai TV; Baja Hangja Kft és Bácskai Napló – kampányidőszakból hátralévő részére vonatkozó tájékoztatási terveiről, továbbá annak részeként a jelöltek és jelölő szervezetek bemutatkozási lehetőségeiről.”

A most elküldött válaszában Bócsa Barnabás ügyvezető előbb arról írt - akadozó magyarsággal - hogy 

“A Bácskai Napló, a Bajai Tv, bajai rádió, a baja.hu eddig is minden jelölő szervezet által megtartott különböző eseményekről tudósított.”

Majd azt is megírta, hogy mire számíthat az ellenzék a választásig a városi tulajdonú helyi médiában:

“A választásokig hátralévő időben, a Bácskai Naplóban a választások előtt megjelenő utolsó lapszámban (2019. október 3-án jelenik meg), valamint a baja.hu oldalon az összes jelölő szervezet jelöltjét választó körzetek szerint közzé tesszük. Az utóbbi napok Bácskai Naplót ért méltatlan támadások miatt mindezt fényképek nélkül tesszük. A Bajai Tv és Bajai Rádió minden listavezetőnek 3-3 percben lehetőséget nyújt programjainak bemutatására.”

Vagyis a köztulajdonú lap bevallottan büntetésből egyáltalán nem hajlandó leközölni a jelöltek arcképét. Az ügyvezető arról nem tett említést, hogy a helyi tévében a jelölteknek a 3 perces időkeretben zsákot kell-e majd húzniuk a fejükre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.