Mégsem tiltják ki a turistákat Komodo szigetéről

ÁLLAT
2019 október 01., 09:20
comments 43

Áprilisban az indonéz hatóságok részéről felmerült, hogy 2020-tól egy időre kitiltsák a turistákat az indonéziai Komodo szigetéről, mert a sok látogató miatt veszélybe kerültek az ott élő, legendás komodói varánuszok (vagy sárkányok). Az elképzelés szerint ebben az időben újratelepítették volna a sziget őshonos növényzetét, és feltöltötték volna a varánuszok élelmiszerkészleteit.

Ehhez képest hétfőn az ország környezetvédelmi és erdészeti minisztere bejelentette, hogy erre mégsincs szükség, az állatra nincs veszéllyel a túlturistásodás. A kormány adatai szerint 1727 varánusz él a szigeten, a számuk pedig 2002 és 2019 között végig viszonylag stabil volt.

A Guardian azt írja, a változás tovább növeli a Komodói Nemzeti Park körüli bizonytalanságot. 2018-ban 176 ezer turista látogatott el ide, a terület kormányzója pedig azt javasolta, szedjenek 500 dolláros, vagyis nagyjából 150 ezer forintos belépőt. „Csak vastag pénztárcájú emberek láthatják a varánuszokat. Akinek nincs pénze, annak nem is kellene idelátogatnia, mert ez kifejezetten különleges embereknek szól”.

A szigeten élő helyiek egy része attól tart, egy idő után el kell majd kötözniük, hogy legyen hely a turistáknak szánt infrastruktúrának, mások viszont a tiltás lehetősége miatt voltak bosszúsak, mert nem akartak elesni az idegenforgalomból származó pénztől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.