Budapesten kívül szinte mindenhol zuhanni fog a népesség a következő 30 évben

demográfia
2019 október 02., 15:26
comments 327

Lennert József, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézetének szakértője a Területi Statisztikában megjelent cikkében azt írja: a fővárosi agglomeráció és kisebb mértékben a regionális központok szűkebb környezete is (az országos trendekkel szemben) vándorlási nyereségre számíthat 2051-ig, tovább növelheti a népességszámát.

A városok népessége 7–17, a városkörnyéki vidéki tér népessége 1–11, a félreeső vidéki tér népessége pedig akár 16-31 százalékkal is csökkenhet. Az ország területének nagy részén vándorlási veszteség várható, különösen (a regionális központok környezetét leszámítva) az Alföldön és Dél-Dunántúlon. (A klímasemleges forgatókönyvekhez képest a különböző klímaforgatókönyvek modellbe építése csak minimális mértékben módosította a belső vándormozgalmi folyamatokat.)

A korfa a szerző mindhárom forgatókönyve szerint a fogyó társadalmakra jellemző „urna alakot” veszi fel – írja a Portfolio. A pesszimista forgatókönyvek alapján Magyarország népessége 2051-re 8 millió 342 ezer főre zuhanhat, az optimistább forgatókönyvek szerint 8 millió 747 ezer vagy 9 millió 138 ezer főre csökkenhet. (Portfolio)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.