A jövő nyári tokiói olimpia szervezői tanácsot kérnek a nagy hőség leküzdésére

A jövő nyári, tokiói olimpia szervezői új módszereket keresnek a hőség leküzdésére, és tanácsot kérnek több nemzetközi sportszövetségtől.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke elmondta, hogy a japán szervezők arra kíváncsiak, a szövetségek milyen intézkedéseket hoznak a hőség elleni küzdelemben, ezért kérdőívet küldtek nekik.

A NOB végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén téma volt az a módszer is, amit a Dohában zajló szabadtéri atlétikai világbajnokságon alkalmaznak. A légkondicionált Kalifa Stadionban légbefúvással 20-23 fokos hőmérsékletet biztosítanak. A tapasztalatok vegyesek, a sportolók többsége szerint zavaró a nagy melegből bemenni a hideg, légkondicionált helyiségekbe, a stadionban viszont megfelelő a hőmérséklet, és a légkondicionálás befújását sem lehet érezni.

Katarban a levegő nagyon párás, a hőmérséklet pedig nappal 38 fok körül mozog, ezért a maratoni futás és a gyaloglás versenyszámait éjfél körül rendezték.

Tokióban a hőmérséklet júliusban és augusztusban – amikor a város otthont ad az olimpiai és a paralimpiai játékoknak – általában több mint 30 fok, és szintén magas a páratartalom.

Fotó: Manabu Kato/The Yomiuri Shimbun

A szervezők azt tervezik, hogy a maratoni futás helyi idő szerint reggel 6-kor indul, és a pálya nagy részét olyan műgyanta borítja majd, ami visszaveri az infravörös sugarakat, ez pedig akár 8 fokkal is csökkentheti a hőmérsékletet. A tervezett intézkedések között szerepel a mesterséges hó alkalmazása is, amivel hűthetnék a sportolókat és a nézőket. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.