A jövő nyári tokiói olimpia szervezői tanácsot kérnek a nagy hőség leküzdésére

A jövő nyári, tokiói olimpia szervezői új módszereket keresnek a hőség leküzdésére, és tanácsot kérnek több nemzetközi sportszövetségtől.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke elmondta, hogy a japán szervezők arra kíváncsiak, a szövetségek milyen intézkedéseket hoznak a hőség elleni küzdelemben, ezért kérdőívet küldtek nekik.

A NOB végrehajtó bizottságának csütörtöki ülésén téma volt az a módszer is, amit a Dohában zajló szabadtéri atlétikai világbajnokságon alkalmaznak. A légkondicionált Kalifa Stadionban légbefúvással 20-23 fokos hőmérsékletet biztosítanak. A tapasztalatok vegyesek, a sportolók többsége szerint zavaró a nagy melegből bemenni a hideg, légkondicionált helyiségekbe, a stadionban viszont megfelelő a hőmérséklet, és a légkondicionálás befújását sem lehet érezni.

Katarban a levegő nagyon párás, a hőmérséklet pedig nappal 38 fok körül mozog, ezért a maratoni futás és a gyaloglás versenyszámait éjfél körül rendezték.

Tokióban a hőmérséklet júliusban és augusztusban – amikor a város otthont ad az olimpiai és a paralimpiai játékoknak – általában több mint 30 fok, és szintén magas a páratartalom.

Fotó: Manabu Kato/The Yomiuri Shimbun

A szervezők azt tervezik, hogy a maratoni futás helyi idő szerint reggel 6-kor indul, és a pálya nagy részét olyan műgyanta borítja majd, ami visszaveri az infravörös sugarakat, ez pedig akár 8 fokkal is csökkentheti a hőmérsékletet. A tervezett intézkedések között szerepel a mesterséges hó alkalmazása is, amivel hűthetnék a sportolókat és a nézőket. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.