Mozgósításba kezdtek a kurd hatóságok a török offenzíva veszélye miatt

Általános mozgósítást rendeltek el szerdán a kurd hatóságok Északkelet-Szíriában a török offenzíva veszélye miatt. A félautonóm kurd adminisztráció közleménye szerint az általános mozgósítás három napig tart. 

„Felszólítjuk népünk minden tagját, minden népcsoportot, hogy induljon a határtérségbe (...), gondoskodjon az ellenállásról ebben a kényes történelmi pillanatban" - írják. A hatóságok egyúttal felszólították a nemzetközi közösséget, hogy teljesítsék kötelességüket, mert a kurd népet humanitárius katasztrófa fenyegeti.

Vasárnap este Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta Donald Trump amerikai elnöknek telefonon, hogy most már tényleg csapatokat küldene Szíria északi határvidékére, a kurdok ellenőrizte terület megtisztítására az általa terroristaként kezelt kurdoktól. Ők Szíriában az Egyesült Államok legmegbízhatóbb szövetségeseiként gyakorlatilag az amerikaiak szárazföldi haderejeként szolgáltak az Iszlám Állam elleni háborúban, írtuk keddi cikkünkben

Trump a New York Timesnak névtelenül nyilatkozó hivatalsegédei szerint erre közölte, hogy nem támogatja a török inváziót, de végül Erdogan visszautasítása helyett késő éjszaka kiadott egy közleményt, hogy kivonja a szír-török határ térségéből az amerikai különleges erők 50 katonáját.  Ötven katona kivonása nem tűnhet nagy dolognak, de az amerikaiak puszta jelenléte is komoly garancia volt egy török támadás ellen. (MTI) 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.