Az új alkotmány szerint is újraválasztották Kuba régi elnökét

külföld
2019 október 10., 20:18

A kubai parlament csütörtöki rendkívüli ülésén a februárban elfogadott új alkotmány rendelkezéseinek megfelelően megválasztotta az ország új államfőjét, Miguel Díaz-Canelt, valamint a legfontosabb állami vezetőket. Miguel Díaz-Canel tavaly áprilisban vette át az elnökséget Raúl Castrótól

Raul Castro a kommunista párt főtitkára és Miguel Diaz-Canel
photo_camera Raul Castro a kommunista párt főtitkára és Miguel Diaz-Canel Fotó: HO/AFP

A parlament Twitter-oldalán közzétett tájékoztatás szerint az alelnöki tisztségre Salvador Valdés Mesát választották meg.

A február 24-i népszavazás több mint 6 millió állampolgár, a szavazók 73,3 százaléka szavazott az új alkotmány elfogadására. A 229 cikkelyből álló alaptörvény megerősíti a politikai rendszer szocialista jellegét és a kubai kommunista párt vezető szerepét a gazdaságirányításban.

A tervezet emellett elismeri az államilag szabályozott magántulajdonhoz való jogot, a külföldi befektetések fontosságát és a kereskedelmi piacok jelentőségét. Az alkotmányba belefoglalták az államfői és a miniszterelnöki intézményrendszer kiépítését és a magasabb kormányzati tisztségek, így az elnöki hivatal mandátumának két ciklusra, vagyis összesen tíz évre történő korlátozását. (MTI)