Az új alkotmány szerint is újraválasztották Kuba régi elnökét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A kubai parlament csütörtöki rendkívüli ülésén a februárban elfogadott új alkotmány rendelkezéseinek megfelelően megválasztotta az ország új államfőjét, Miguel Díaz-Canelt, valamint a legfontosabb állami vezetőket. Miguel Díaz-Canel tavaly áprilisban vette át az elnökséget Raúl Castrótól

Raul Castro a kommunista párt főtitkára és Miguel Diaz-CanelFotó: HO/AFP

A parlament Twitter-oldalán közzétett tájékoztatás szerint az alelnöki tisztségre Salvador Valdés Mesát választották meg.

A február 24-i népszavazás több mint 6 millió állampolgár, a szavazók 73,3 százaléka szavazott az új alkotmány elfogadására. A 229 cikkelyből álló alaptörvény megerősíti a politikai rendszer szocialista jellegét és a kubai kommunista párt vezető szerepét a gazdaságirányításban.

A tervezet emellett elismeri az államilag szabályozott magántulajdonhoz való jogot, a külföldi befektetések fontosságát és a kereskedelmi piacok jelentőségét. Az alkotmányba belefoglalták az államfői és a miniszterelnöki intézményrendszer kiépítését és a magasabb kormányzati tisztségek, így az elnöki hivatal mandátumának két ciklusra, vagyis összesen tíz évre történő korlátozását. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó