Orbán Viktor veje egymillió forintra perelte Karácsony Gergelyt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Tiborcz István, a miniszterelnök veje először júniusban jelentette be, hogy pert indít Karácsony Gergely ellen, amiért felhasználta a nevét a „Tiborcz-adó” bevezetéséről szóló kampányígéretében. Az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje mostanra kapta meg a hivatalos értesítést, amiből a hvg.hu szerint az is kiderült, hogy

Tiborcz egymillió forintra perli, és azt akarja elérni, hogy minden közleményből töröljék a „Tiborcz-adó” kifejezést. Ezen felül egy bocsánatkérő közleményt vár Karácsonytól, mert szerinte az elnevezés szemeélyét súlyosan sértő és lealacsonyító. A lap azt írja, Tiborcz képviseletében az SBDK Ügyvédi Iroda jár el, amelynek Bajkai István fideszes parlamenti képviselő is ügyvédje.

Karácsony ígérete szerint az adót minden félmilliárd forintot meghaladó értékű fővárosi ingatlanra kivetné, az ebből befolyó összeget pedig bérlakásépítésre és -felújításra fordítaná.

Karácsonyék júniusban, a "Tiborcz-adó" bejelentésekor Tiborczék kapujára drótoztak egy csekketFotó: botost/444.hu

Tiborcz néhány hónapja azt mondta az Indexnek, hogy mióta a Kúria kimondta róla, hogy nem közszereplő, úgy látja, nem köteles eltűrni, hogy politikai céllal felhasználják a nevét. Tiborcz júliusban a 444-nek is küldött ügyvédi felszólítást, hogy vegyük le a tudósításunkat, amiben Karácsony Gergely Tiborcz-adóval kapcsolatos akciójáról számoltunk be.

A Kúria korábbi döntése egyébként azt mondta ki Tiborczról, hogy 

„nem minősül közszereplőnek, személye a miniszterelnök közeli hozzátartozójaként és a gazdasági életben való részvétele, vagyonosodása, a közpénzt és közbeszerzést érdeklő ügyek kapcsán, közérdeklődésre tarthat számot, ezért a közügyeket érintő témákban a felperes tűrési kötelezettségének határai - a közszereplőkhöz hasonló mértékben - tágabbak.”