435 klímatüntetőt vettek őrizetbe Brüsszelben

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Az Extinction Rebellion környezetvédő szervezet több mint 430 aktivistáját állították elő nem engedélyezett brüsszeli megmozdulásukon.

Fotó: Kenzo Tribouillard/AFP

A szervezet szombaton késő délután kb. 1000 ember részvételével tartotta a forgalomzavaró megmozdulását a belga fővárosban lévő királyi palota előtti téren, az azzal szemben elterülő parkban, és az azt szegélyező sugárút kereszteződéseiben.

A rendőrség közölte: az említett parkban és közvetlen környezetében nem engedélyezett semmiféle tüntetés, ezért a résztvevőket távozásra szólították fel, és akik nem tettek eleget a felszólításnak, azok ellen vízágyút és paprikasprét is bevetettek.

A klímavédelmi csoport egyik helyi vezetőjének beszámolója szerint tudatosan döntöttek a törvénysértő megmozdulás mellett. Az akciójukkal arra akarták felszólítani Fülöp belga királyt, hogy lépjen ki a semleges pozíciójából, és hirdessen éghajlati veszélyhelyzetet.

A belga sajtó szerint az egynaposra tervezett békés megmozdulás résztvevői a hatósági intézkedés alatt nem tanúsítottak ellenállást, az előállított 435 tüntető legtöbbjét néhány órával később elengedték.

Az elmúlt napokban több helyszínen, többek között Budapesten, Amszterdamban, Prágában, Berlinben, Párizsban és Londonban, valamint az ausztráliai Perth, Brisbane, Adelaide, Sydney és Melbourne városaiban tartott főként forgalomzavaró, polgári engedetlenségi akciót helyi környezetvédő szervezetekkel közösen az Extinction Rebellion. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.