Horváth Csaba és az ellenzék hozta Zuglót is

politika
2019 október 13., 19:50
comments 20

82 százalékos feldolgozottságnál kijelenthető, hogy Zuglóban is az ellenzék közös jelöltje nyert: az MSZP-s Horváth Csaba váratlanul simán, a szavazatok 50 százalékát begyűjtve nyomja le Rozgonyi Zoltán Fidesz-jelöltet, aki alig 37 százalékon áll. A XIV. kerületben függetlenként elindult Várnai László is, és úgy néz ki, 10 százalék felett végez majd. 54 százalékos volt a részvétel. 

photo_camera Horváth Csaba, volt II. kerületi, és leendő XIV. kerületi polgármester (MSZP) Fotó: botost/444.hu

A zuglói győzelem azért is értékes az ellenzéknek, mert ez volt talán az egyik legbalhésabb és legzűrösebb kerület a 2019-es önkormányzati kampányban. 

Zugló jellemzően baloldali-liberális színezetű volt az elmúlt 30 évben, a Fidesz csak kétszer tudott ide polgármestert küldeni - utoljára Papcsák Ferenc személyében, akit  az akkor még Együtt-PM színekben indult Karácsony Gergely váltott 2014-ben. Karácsony akkor 42,5 százalékkal - 3 százalékkal megelőzve - győzte le Rozgonyi Zoltán fideszes jelöltet.

A Fidesz itt a májusi EP-választáson sem brillírozott: 37 százalékig jutottak, ami az egyik legsatnyább eredményük volt az összes budapesti kerület között. És mintha a kormánypárt se nagyon bízott volna abban, hogy itt lehet esély, és ismét Rozgonyit állították startvonalhoz. Azt a Rozgonyit, aki azzal kezdett kampányolni, hogy megszüntetné azt a parkolási rendszert, amit egyébként ő maga is megszavazott. 

A zuglói eredményt volt talán a legnehezebb kisakkozni és megjósolni. Nem csak az önkormányzat parkolási ügyei miatt, amelyben az MSZP és a Fidesz is érintett volt, hanem mert ide az ellenzék - Karácsony főpolgármesteri jelöltsége miatt -  kerületen kívülről hozott jelöltet, az előválasztáson elbukott, volt második kerületi polgármester, Horváth Csaba személyében.  

Horváthról mondta egy kiszivárgott felvételen Karácsony, hogy „vigaszág” számára Zugló, amiért elbukta az előválasztást, és hogy legalább azt már biztosan tudja, miért jár börtön egy kerület élén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt