Kőbányát megtartotta a Fidesz

2019 október 13., vasárnap 19:31
Kovács Róbert, a X. kerület fideszes polgármestere Fotó: atv / youtube

A X. kerületben - a többi kerülethez képest - váratlanul simán nyert a Fidesz: a kormánypárti Kovács Róbert 82 százalékos feldolgozottságnál 51,5 százalékon áll és biztosan legyőzi az ellenzék közös jelöltjét, a 44,7 százalékon álló MSZP-s Somlyódy Csabát.  Kovács 12 407 szavazatot kapott, Somlyódy 10 780-at. 

Kovácsot segítette, hogy Kőbányán a többi ellenzéki párttól külön indult, és elvitt közel 3 százalékot a jobbikos Tubák István. 

Az egykori iskolaigazgató személyében Kőbányán a Fidesz 2010 óta ad polgármestert. A X. kerület egyébként jellemzően billegőnek számít, azaz általában olyan színű a polgármester, amilyen kormány épp vezeti az országot, Kovácsnak most viszont sorozatban harmadszor sikerült győznie. 

Pedig Somlyódy mindent megpróbált: a kampányban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy meglehetősen vehemensen nyilatkozott a Kőbányán elharapózó droghelyzetről. Szeptember közepén a baloldali jelölt kijelentette, ha nyer, első intézkedése lesz, hogy tartós megoldást találjon a  „csencselő, fetrengő, piszkító és kéregető” drogosok okozta problémákra, és azzal támadta Kovácsot, hogy nem lép fel a gondokkal szemben kellően erélyesen. 

Azért Kovács sem túlzott szociális érzékenysége miatt lett ismert politikus, inkább a Hős utcai gettó lebontása, és a kilakoltatási moratórium felfüggesztésével kapcsolatban lehetett róla olvasni az elmúlt ciklusban.