Órákon át, folyamatosan hordták a választókat szavazni Ferencvárosban

2019 október 13., vasárnap 16:56
281

Több, egymástól független forrásból is úgy értesültünk, és a Magyar Hang is arról ír, hogy órák óta folyamatosan hordanak szavazókat Ferencvárosban egyes szavazókörökbe. 

Vasárnap délután egy ellenzéki képviselő vette észre, hogy a Gát és a Haller utca sarkán csoportban hoznak embereket, akiket bekísérnek őket a szavazókörbe, majd miután kijöttek, a közeli éjjel-nappali bolt előtt fehér borítékban a kezükbe nyomtak valamit. Erről a közös ellenzéki jelölt, Baranyi Krisztina számolt be a hvg.hu-nak.

A helyi Momentum aktivistái hasonló visszaéléseket észleltek. Mátyás Ferenc ki is posztolta ezt Facebook-oldalára. Azt írta, hogy 

„a Lenhossék 22/B előtt, ahol 10-13 ember, listákkal, gyanúsan szervezett szállítást, szavazat vásárlást bonyolított le. Nagyon idegesek lettek, amikor megjelentünk. Zavarban voltak, telefonálgattak, majd 10 percen belül felszámolták a bázist. A rendszámokat jelentettük a rendőrségnek. Most a Haller-Balázs Béla sarkán vannak.” 

Mátyással beszéltünk, és azt mondta a 444-nek, hogy ugyanazokat az autókat azonosították a Gát utca Lenhossék és Thaly Kálmán utca közötti szakaszán, nem messze a szavazókörtől, mint a Haller utcai benzinkút közelében - ott, ahol Baranyi is beszámolt a szervezett akcióról. 

Ezekkel az autókkal hordták szavazni az embereket Fotó: Momentum Ferencváros

A képviselő-jelölt azt is elmondta, hogy az öt autó között volt egy taxi is, amelynek sofőrjét látták kijönni az önkormányzat épületéből. Egy köteg papírt láttak az autóban, ami szavazólapnak tűnt, de hiába kérték a közelben állomásozó rendőröket, azok igen lassan érkeztek ki a helyszínre, és nem vizsgálták át a gépkocsit.  

Egy másik ellenzéki aktivista, aki kérte neve elhallgatását, megerősítette, hogy órákon keresztül azonos rendszámú kocsik köröztek folyamatosan a szavazókör és a Haller utcai benzinkút között. 

A Magyar Hang szintén írta vasárnap délután, hogy „egész nap nagyüzemben megy a szavazók szállítása a Ferencvárosban, a Balázs Béla utca és a Lenhossék sarkánál például gátlástalanul hozták-vitték az embereket, miközben nagy hangon listákról, pártokról kiabáltak. Mint annak fültanúi lehettünk, komplett lista alapján szervezik, kit, hova kell vigyenek. Hasonló esetek sora zajlott a kerület más részein is.”   

A lap szerint, miután a momentumos aktivisták számon kérték az akció lebonyolítóit, azok agresszívan reagáltak, dulakodás alakult ki. Ekkor a lakók hívták a rendőröket, akik ezúttal sebesebben megérkeztek, viszont a szavazatszállítók többsége addigra már elment; egyet leszámítva, aki büszkén kiabálta, hogy „igen, a Fideszre szavaztak”.

Fotó: Momentum Ferencváros

A Magyar Hang szerint 5000 forintot kapnak a csalást szervezők minden egyes voksért.

A kerületi szavazókörök részvételi adatainak elemzése is arra utal, hogy késő délután nagy mozgósításba kezdett a Fidesz. Délután háromkor a szavazóköröket a korábbi választási eredmények alapján három - kormánypárti, ellenzéki, semleges - csoportra bontva arra jutottunk, hogy az inkább ellenzéki szavazókörökben átlagosan több mint 9 százalékkal volt magasabb a részvételi arány. 

Délután ötre ez az előny 6 százalékra csökkent, vagyis az inkább kormánypárti körökben arányaiban nagyobb mértékben nőtt a részvétel, mint az ellenzéki szavazókörökben.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt