Órákon át, folyamatosan hordták a választókat szavazni Ferencvárosban

POLITIKA
2019 október 13., 16:56
comments 276

Több, egymástól független forrásból is úgy értesültünk, és a Magyar Hang is arról ír, hogy órák óta folyamatosan hordanak szavazókat Ferencvárosban egyes szavazókörökbe. 

Vasárnap délután egy ellenzéki képviselő vette észre, hogy a Gát és a Haller utca sarkán csoportban hoznak embereket, akiket bekísérnek őket a szavazókörbe, majd miután kijöttek, a közeli éjjel-nappali bolt előtt fehér borítékban a kezükbe nyomtak valamit. Erről a közös ellenzéki jelölt, Baranyi Krisztina számolt be a hvg.hu-nak.

A helyi Momentum aktivistái hasonló visszaéléseket észleltek. Mátyás Ferenc ki is posztolta ezt Facebook-oldalára. Azt írta, hogy 

„a Lenhossék 22/B előtt, ahol 10-13 ember, listákkal, gyanúsan szervezett szállítást, szavazat vásárlást bonyolított le. Nagyon idegesek lettek, amikor megjelentünk. Zavarban voltak, telefonálgattak, majd 10 percen belül felszámolták a bázist. A rendszámokat jelentettük a rendőrségnek. Most a Haller-Balázs Béla sarkán vannak.” 

link Forrás

Mátyással beszéltünk, és azt mondta a 444-nek, hogy ugyanazokat az autókat azonosították a Gát utca Lenhossék és Thaly Kálmán utca közötti szakaszán, nem messze a szavazókörtől, mint a Haller utcai benzinkút közelében - ott, ahol Baranyi is beszámolt a szervezett akcióról. 

Ezekkel az autókkal hordták szavazni az embereket
photo_camera Ezekkel az autókkal hordták szavazni az embereket Fotó: Momentum Ferencváros

A képviselő-jelölt azt is elmondta, hogy az öt autó között volt egy taxi is, amelynek sofőrjét látták kijönni az önkormányzat épületéből. Egy köteg papírt láttak az autóban, ami szavazólapnak tűnt, de hiába kérték a közelben állomásozó rendőröket, azok igen lassan érkeztek ki a helyszínre, és nem vizsgálták át a gépkocsit.  

Egy másik ellenzéki aktivista, aki kérte neve elhallgatását, megerősítette, hogy órákon keresztül azonos rendszámú kocsik köröztek folyamatosan a szavazókör és a Haller utcai benzinkút között. 

A Magyar Hang szintén írta vasárnap délután, hogy „egész nap nagyüzemben megy a szavazók szállítása a Ferencvárosban, a Balázs Béla utca és a Lenhossék sarkánál például gátlástalanul hozták-vitték az embereket, miközben nagy hangon listákról, pártokról kiabáltak. Mint annak fültanúi lehettünk, komplett lista alapján szervezik, kit, hova kell vigyenek. Hasonló esetek sora zajlott a kerület más részein is.”   

link Forrás

A lap szerint, miután a momentumos aktivisták számon kérték az akció lebonyolítóit, azok agresszívan reagáltak, dulakodás alakult ki. Ekkor a lakók hívták a rendőröket, akik ezúttal sebesebben megérkeztek, viszont a szavazatszállítók többsége addigra már elment; egyet leszámítva, aki büszkén kiabálta, hogy „igen, a Fideszre szavaztak”.

photo_camera Fotó: Momentum Ferencváros

A Magyar Hang szerint 5000 forintot kapnak a csalást szervezők minden egyes voksért.

A kerületi szavazókörök részvételi adatainak elemzése is arra utal, hogy késő délután nagy mozgósításba kezdett a Fidesz. Délután háromkor a szavazóköröket a korábbi választási eredmények alapján három - kormánypárti, ellenzéki, semleges - csoportra bontva arra jutottunk, hogy az inkább ellenzéki szavazókörökben átlagosan több mint 9 százalékkal volt magasabb a részvételi arány. 

Délután ötre ez az előny 6 százalékra csökkent, vagyis az inkább kormánypárti körökben arányaiban nagyobb mértékben nőtt a részvétel, mint az ellenzéki szavazókörökben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.