A kormányhivatal titokban megbírságolta a Coca-Colát a korábban homofób botrányt kavaró plakátjai miatt

politika
2019 október 14., 10:16

Megdöbbentő fordulat történt az augusztusban kitört majd pár nap alatt lecsengett kólabotrányban: egy, a 444 birtokába került, a mai napon, vagyis október 14-én írott hivatalos levél szerint, amit a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala írt, az állami szerv nem közölt összegű bírságot rótt ki a Coca-Colára annak hónapokkal ezelőtt lezárult, a másság elfogadtatását célzó reklámkampánya miatt.

Konkrétan az történt, hogy a kormányhivatal a buzizók pártjára állt, amit pénzbírság kiszabásával nyomatékosított.

Mint nyilván sokan emlékeznek rá, 2019. augusztusának elején Boldog István fideszes parlamenti képviselő a Facebookon jelentett be addig nem iszik az ismert amerikai multicég üdítőiből, míg el nem távolítják az utcákról annak aktuális reklámplakátjait. A nyílt homofób megjegyzéseiről ismert politikust az a Love is love szlogennel futó kampány háborította fel, amihez 3 különböző plakát tartozott.

link Forrás

A három közül egyedüliként némileg erotikusnak mondhatón egy fiatal heteroszexuális pár tagjai csókolóztak egy kólásüveg szája fölött. Egy másik képen két fiatal nő ivott két szívószállal ugyanabból az üdítősüvegből. A Boldog bejelentését követő homofób megnyilvánulásokat nyilvánvalóan az a harmadik darab váltotta ki, amin két fiatal férfi volt látható, akik közül egy egyik egy kólásüveget tartott a kezében, miközben a másik átkarolta a vállát. A kép semmilyen értelemben nem volt szexuális töltetű, kizárólag az angol nyelvű szlogen alapján lehetett arra következtetni, hogy nem két barátról, hanem egy meleg pár tagjairól van szó.

A kormányhivatal birtokunkban lévő levelét a közéleti-gazdasági ügyeiben tett feljelentéseiről ismert ifj Tényi Istvánnak írta. A szöveg elejéből az derül ki, hogy Tényi eredetileg a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult a reklámkampány miatt, az ügyet pedig ezután a főváros V. kerülti kormányhivatala testálta át a fogyasztóvédelmi ügyekben is eljáró érdi járási hivatalnak.

Ezután következett a levél lényegi része. Ami arról szólt, hogy mivel Tényi előtt más is bejentést tett a reklámkampány miatt, az érdiek egy ideje már vizsgálatot indítottak, sőt abban eredményre is jutottak. Méghozzá arra az eredményre, hogy a Coca-Cola

"Vállalkozás a kifogásolt reklám kapcsán megsértette a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: Grtv.) 8. § (1) bekezdését, miszerint: Tilos az olyan reklám, amely a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését károsíthatja."

A hivatal nem egyszerűen megállapította ezt, hanem konkrét döntést is hozott:

"A fentiekre tekintettel Hatóságom fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a Vállalkozást, hogy a továbbiakban ne alkalmazzon a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi és erkölcsi fejlődését károsítható reklámot."

A döntés azonban igen friss:

"Erről szóló határozatunk Önnek szóló tájékoztató levelünk kiküldése időpontjában még nem vált véglegessé."

A Tényi Istvánnak elküldött levél befejezésében a férfi vállát átkaroló férfi fotóját gyerekekre veszélyesnek ítélő kormányhivatal azzal köszönte meg a bejelentést, hogy

"A törvényalkotó a Grtv. megalkotásakor a fokozott társadalmi érdekre tekintettel különös figyelmet fordított a gyermek-és fiatalkorúak megóvására, érzelmi és erkölcsi fejlődésük védelme érdekében az azt károsító reklámok korlátozására.
Az ilyen jellegű reklámok feltárásában nagy segítséget nyújtanak a lakossági bejelentések, melyet ezúton is köszönünk Önnek!"

Az ügyben megkérdeztem a Coca-Colát, amint reagálnak, frissítjük a cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.