A kormányhivatal titokban megbírságolta a Coca-Colát a korábban homofób botrányt kavaró plakátjai miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Megdöbbentő fordulat történt az augusztusban kitört majd pár nap alatt lecsengett kólabotrányban: egy, a 444 birtokába került, a mai napon, vagyis október 14-én írott hivatalos levél szerint, amit a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala írt, az állami szerv nem közölt összegű bírságot rótt ki a Coca-Colára annak hónapokkal ezelőtt lezárult, a másság elfogadtatását célzó reklámkampánya miatt.

Konkrétan az történt, hogy a kormányhivatal a buzizók pártjára állt, amit pénzbírság kiszabásával nyomatékosított.

Mint nyilván sokan emlékeznek rá, 2019. augusztusának elején Boldog István fideszes parlamenti képviselő a Facebookon jelentett be addig nem iszik az ismert amerikai multicég üdítőiből, míg el nem távolítják az utcákról annak aktuális reklámplakátjait. A nyílt homofób megjegyzéseiről ismert politikust az a Love is love szlogennel futó kampány háborította fel, amihez 3 különböző plakát tartozott.

A három közül egyedüliként némileg erotikusnak mondhatón egy fiatal heteroszexuális pár tagjai csókolóztak egy kólásüveg szája fölött. Egy másik képen két fiatal nő ivott két szívószállal ugyanabból az üdítősüvegből. A Boldog bejelentését követő homofób megnyilvánulásokat nyilvánvalóan az a harmadik darab váltotta ki, amin két fiatal férfi volt látható, akik közül egy egyik egy kólásüveget tartott a kezében, miközben a másik átkarolta a vállát. A kép semmilyen értelemben nem volt szexuális töltetű, kizárólag az angol nyelvű szlogen alapján lehetett arra következtetni, hogy nem két barátról, hanem egy meleg pár tagjairól van szó.

A kormányhivatal birtokunkban lévő levelét a közéleti-gazdasági ügyeiben tett feljelentéseiről ismert ifj Tényi Istvánnak írta. A szöveg elejéből az derül ki, hogy Tényi eredetileg a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult a reklámkampány miatt, az ügyet pedig ezután a főváros V. kerülti kormányhivatala testálta át a fogyasztóvédelmi ügyekben is eljáró érdi járási hivatalnak.

Ezután következett a levél lényegi része. Ami arról szólt, hogy mivel Tényi előtt más is bejentést tett a reklámkampány miatt, az érdiek egy ideje már vizsgálatot indítottak, sőt abban eredményre is jutottak. Méghozzá arra az eredményre, hogy a Coca-Cola

"Vállalkozás a kifogásolt reklám kapcsán megsértette a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény (a továbbiakban: Grtv.) 8. § (1) bekezdését, miszerint: Tilos az olyan reklám, amely a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi vagy erkölcsi fejlődését károsíthatja."

A hivatal nem egyszerűen megállapította ezt, hanem konkrét döntést is hozott:

"A fentiekre tekintettel Hatóságom fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a Vállalkozást, hogy a továbbiakban ne alkalmazzon a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi, érzelmi és erkölcsi fejlődését károsítható reklámot."

A döntés azonban igen friss:

"Erről szóló határozatunk Önnek szóló tájékoztató levelünk kiküldése időpontjában még nem vált véglegessé."

A Tényi Istvánnak elküldött levél befejezésében a férfi vállát átkaroló férfi fotóját gyerekekre veszélyesnek ítélő kormányhivatal azzal köszönte meg a bejelentést, hogy

"A törvényalkotó a Grtv. megalkotásakor a fokozott társadalmi érdekre tekintettel különös figyelmet fordított a gyermek-és fiatalkorúak megóvására, érzelmi és erkölcsi fejlődésük védelme érdekében az azt károsító reklámok korlátozására.
Az ilyen jellegű reklámok feltárásában nagy segítséget nyújtanak a lakossági bejelentések, melyet ezúton is köszönünk Önnek!"

Az ügyben megkérdeztem a Coca-Colát, amint reagálnak, frissítjük a cikket.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.