Az Európai Bizottság vizsgálja a Samsung magyarországi üzemének javasolt állami támogatást

eu
2019 október 14., 17:39
comments 27

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy összhangban áll-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó EU-s szabályokkal Magyarországnak az a terve, ami szerint 108 millió eurós állami támogatást nyújt a Samsung SDI Magyarország Zrt.-nek a cég gödi akkumulátorcella-gyártó üzemének bővítéséhez – közölte az uniós bizottság.

A tájékoztatás szerint Samsung SDI kb. 1,2 milliárd eurót fordít arra, hogy a gödi üzemében bővítse az elektromos járművekben használt lítium-ion akkumulátorcellák és akkumulátortelepek előállítási kapacitását. 2018-ban Magyarország értesítette az Európai Bizottságot arról, hogy állami támogatást kíván nyújtani a projekthez.

Orbán Viktor miniszterelnök  és Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója fát ültet a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának megnyitó ünnepségén 2017-ben
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója (j) fát ültet a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának megnyitó ünnepségén 2017. május 29-én. Balra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b4). Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A Bizottság kétli, hogy a Samsung SDI gödi beruházásához nyújtani tervezett 108 millió euró összegű állami támogatás megfelel a regionális támogatási iránymutatásban meghatározott összes releváns feltételnek.

A gödi akkumulátorgyártó üzem bővítését múlt csütörtökön jelentette be Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki azt is elmondta, hogy az állam vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházáshoz, de a mértékét még nem lehet közölni, mert azt az Európai Bizottságnak kell jóváhagynia. Az összeg összhangban van a beruházás méretével és jelentős – mondta Szijjártó.

Az Európai Bizottságnak kétségei vannak afelől, hogy az intézkedés ösztönző hatással jár-e. Ebben a tekintetben a bizottság meg fogja vizsgálni, hogy – az iránymutatásokba foglalt feltételeknek megfelelően – közvetlenül a magyar állami támogatás hatására döntött-e a Samsung SDI magyarországi beruházásáról, vagy azt akár állami támogatás nélkül is megvalósították volna. A bizottságnak azzal kapcsolatban is kételyei vannak, hogy az állami támogatás megfelelő és arányos-e, és hozzájárul-e a regionális fejlődéshez, de az sem zárható ki, hogy az állami támogatás eredményeként más EU-s tagállamokból munkahelyeket helyeznek át Magyarországra.

A részletes vizsgálat megkezdése lehetőséget biztosít Magyarországnak és az érdekelt harmadik feleknek, hogy észrevételeket tegyenek az intézkedéssel kapcsolatban, de ez semmi esetre sem befolyásolja az eljárás kimenetelét – közölte az Európai Bizottság.

Az uniós állami támogatási szabályok lehetővé teszik a tagállamoknak, hogy az EU hátrányos helyzetű régióiban támogassák a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást, valamint előmozdítsák a területi kohézió megvalósulását az egységes piacon.

De az állami támogatásnak valódi ösztönző hatással kell rendelkeznie, azaz ténylegesen arra kell ösztönöznie a kedvezményezettet, hogy egy adott régióban ruházzon be. A támogatásnak a hátrányos helyzetű régióba történő beruházás ösztönzéséhez szükséges minimális szintre kell korlátozódnia, nem járhat olyan indokolatlan negatív hatásokkal, mint például felesleges kapacitások létrehozása egy hanyatló piacon. Nem haladhatja meg a szóban forgó régióra alkalmazandó regionális támogatási felső határt, nem okozhatja közvetlenül a meglévő vagy beszüntetett tevékenységek áthelyezését az EU más részeiről a támogatott létesítménybe. A támogatás nem térítheti el a beruházást másik, gazdaságilag ugyanannyira vagy még inkább hátrányos helyzetű EU-s régióból sem, mint amilyen az a régió, ahol a támogatott beruházás található. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.