Hszi Csin-ping keményen megfenyegette a hongkongi tüntetőket

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Szokatlanul éles fenyegetést fogalmazott meg Kína államfője, Hszi Csin-ping. A kínai elnök Nepálban járt, ott mondta el, hogy bárki, aki megpróbálja Kína bármelyik régióját megosztani, el fog pusztulni, a teste össze lesz zúzva, és csontjai porrá lesznek őrölve. 

Fotó: Narayan Maharjan/NurPhoto

Hszi szavairól a kínai külügyminisztérium adott ki közleményt, ebben elhangzott az is, hogy a külföldi hatalmak se bízzanak abban, hogy megoszthatják Kínát, a kínai emberek ugyanis átlátnak ezen. Ugyan Hszi nem említett semmiféle konkrétumot, de szavait nehéz nem úgy értelmezni, mint egy Hongkong felé megfogalmazott figyelmeztetést.

A különleges státuszú városállamban több mint négy hónapja zajlanak egyre erőszakosabban Kína-ellenes tüntetések, melyekért Peking rendszeresen külföldi erőket okol. 

A tüntetések kezdete óta Hszi ugyanakkor még nem szólalt meg Hongkong ügyében, ezért ez most az elemzések szerint egy erőteljes és ritka figyelmeztetésnek számít. Peking egyelőre a hongkongi rendőrségre hagyta a tüntetések kezelését, de a hongkongiak egy ideje attól tartanak, hogy idővel a kínai hadsereget küldik be a városállamba. 

Nemzetközi elemzők szerint ugyanakkor arra még mindig kevés az esély, hogy Kína ezt az utat válassza, annak ugyanis nagyon rossz nemzetközi visszhangja lenne, hasonlóan az 1989-es Tiananmen téri megtorláshoz. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.