Hszi Csin-ping keményen megfenyegette a hongkongi tüntetőket

külföld
2019 október 14., 06:28
comments 39

Szokatlanul éles fenyegetést fogalmazott meg Kína államfője, Hszi Csin-ping. A kínai elnök Nepálban járt, ott mondta el, hogy bárki, aki megpróbálja Kína bármelyik régióját megosztani, el fog pusztulni, a teste össze lesz zúzva, és csontjai porrá lesznek őrölve. 

photo_camera Fotó: Narayan Maharjan/NurPhoto

Hszi szavairól a kínai külügyminisztérium adott ki közleményt, ebben elhangzott az is, hogy a külföldi hatalmak se bízzanak abban, hogy megoszthatják Kínát, a kínai emberek ugyanis átlátnak ezen. Ugyan Hszi nem említett semmiféle konkrétumot, de szavait nehéz nem úgy értelmezni, mint egy Hongkong felé megfogalmazott figyelmeztetést.

A különleges státuszú városállamban több mint négy hónapja zajlanak egyre erőszakosabban Kína-ellenes tüntetések, melyekért Peking rendszeresen külföldi erőket okol. 

A tüntetések kezdete óta Hszi ugyanakkor még nem szólalt meg Hongkong ügyében, ezért ez most az elemzések szerint egy erőteljes és ritka figyelmeztetésnek számít. Peking egyelőre a hongkongi rendőrségre hagyta a tüntetések kezelését, de a hongkongiak egy ideje attól tartanak, hogy idővel a kínai hadsereget küldik be a városállamba. 

Nemzetközi elemzők szerint ugyanakkor arra még mindig kevés az esély, hogy Kína ezt az utat válassza, annak ugyanis nagyon rossz nemzetközi visszhangja lenne, hasonlóan az 1989-es Tiananmen téri megtorláshoz. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.