Hszi Csin-ping keményen megfenyegette a hongkongi tüntetőket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Szokatlanul éles fenyegetést fogalmazott meg Kína államfője, Hszi Csin-ping. A kínai elnök Nepálban járt, ott mondta el, hogy bárki, aki megpróbálja Kína bármelyik régióját megosztani, el fog pusztulni, a teste össze lesz zúzva, és csontjai porrá lesznek őrölve. 

Fotó: Narayan Maharjan/NurPhoto

Hszi szavairól a kínai külügyminisztérium adott ki közleményt, ebben elhangzott az is, hogy a külföldi hatalmak se bízzanak abban, hogy megoszthatják Kínát, a kínai emberek ugyanis átlátnak ezen. Ugyan Hszi nem említett semmiféle konkrétumot, de szavait nehéz nem úgy értelmezni, mint egy Hongkong felé megfogalmazott figyelmeztetést.

A különleges státuszú városállamban több mint négy hónapja zajlanak egyre erőszakosabban Kína-ellenes tüntetések, melyekért Peking rendszeresen külföldi erőket okol. 

A tüntetések kezdete óta Hszi ugyanakkor még nem szólalt meg Hongkong ügyében, ezért ez most az elemzések szerint egy erőteljes és ritka figyelmeztetésnek számít. Peking egyelőre a hongkongi rendőrségre hagyta a tüntetések kezelését, de a hongkongiak egy ideje attól tartanak, hogy idővel a kínai hadsereget küldik be a városállamba. 

Nemzetközi elemzők szerint ugyanakkor arra még mindig kevés az esély, hogy Kína ezt az utat válassza, annak ugyanis nagyon rossz nemzetközi visszhangja lenne, hasonlóan az 1989-es Tiananmen téri megtorláshoz. (BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.