Megfeleződött a fideszes budapesti polgármesterek száma 2010 óta

2019 október 14., hétfő 4:07
75

21 kerületben indult fideszes pártpolitikus polgármesteri székért Budapesten, csak 9 tudott nyerni. Elbukták a főpolgármesteri posztot is.

A 12 vesztes fideszes közül 10 polgármesterként veszített, a többségük több ciklus után:

 • Nagy Gábor Tamás, I. kerület 1998 óta
 • Láng Zsolt, II. kerület, 2006 óta
 • Bús Balázs, III. kerület, 2006 óta 
 • Wintermantel Zsolt, IV. kerület, 2010 óta
 • Hassay Zsófia, VI. kerület, 2010 óta
 • Vattamány Zsolt, VII. kerület, 2010 óta
 • Sára Botond, VIII. kerület, 2018 óta
 • Bácskai János, IX. kerület, 2010 óta
 • Hoffmann Tamás, XI. kerület, 2010 óta
 • Ughy Attila, XVII. kerület, 2010 óta

Többen közülük igyekeztek összetöpöríteni vagy teljesen eltüntetni a Fidesz-logót a kampányanyagaikon. Nem segített.

A Fidesz pár új saját jelöltje közül csak az elhunyt Riz Levente helyén indult Horváth Tamás tudott nyerni, megőrizve ezzel a pártnak a XVI. kerületet, egyben igazolva Karácsony Gergely nyilvánosságra került jóslatát, hogy az a veszély nem fenyeget, hogy Gy. Németh Erzsébet nyer ebben a kerületben. 

Csak hat kerületben maradt a korábbi  fideszes polgármester: az V. (Szentgyörgyvölgyi Péter), a X. (Kovács Róbert), a XII. (Pokorni Zoltán), a XVI. (Kovács Róbert), a XXI. (Borbély Lénárd) és a XXII. kerületben (Karsay Ferenc). 

Két olyan kerület van, ahol nem fideszes volt eddig a polgármester, és most már inkább az. Ezt úgy sikerült megcsinálni, hogy a XX. kerületben nem is változott a polgármester. Szabados Ákos 1998 óta irányítja a kerületet, négy választás szociként nyert, 2014-ben független lett, de a baloldal támogatta. A mostani kampányban viszont nagy meglepetésre elfogadta a Fidesz támogatását. A lebénult ellenzék indított ugyan ellene jelöltet, de Szabados nyert. 

A másik átfordult kerület Soroksár. Itt 25 évig volt polgármester Geiger Ferenc. Nyugdíjba ment, Bese Ferencet ajánlotta utódjául. Bese függetlenként indult el, de a Fidesz támogatásával. Vele szemben is indított jelöltet az ellenzék, de Bese nyert. 

Vagyis csak azokban a kerületekben tudott új polgármesteri székeket szerezni a Fidesz, ahol nem a párt politikusai indultak, hanem beálltak egy független jelölt mögé. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt