Megfeleződött a fideszes budapesti polgármesterek száma 2010 óta

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

21 kerületben indult fideszes pártpolitikus polgármesteri székért Budapesten, csak 9 tudott nyerni. Elbukták a főpolgármesteri posztot is.

A 12 vesztes fideszes közül 10 polgármesterként veszített, a többségük több ciklus után:

  • Nagy Gábor Tamás, I. kerület 1998 óta
  • Láng Zsolt, II. kerület, 2006 óta
  • Bús Balázs, III. kerület, 2006 óta 
  • Wintermantel Zsolt, IV. kerület, 2010 óta
  • Hassay Zsófia, VI. kerület, 2010 óta
  • Vattamány Zsolt, VII. kerület, 2010 óta
  • Sára Botond, VIII. kerület, 2018 óta
  • Bácskai János, IX. kerület, 2010 óta
  • Hoffmann Tamás, XI. kerület, 2010 óta
  • Ughy Attila, XVII. kerület, 2010 óta

Többen közülük igyekeztek összetöpöríteni vagy teljesen eltüntetni a Fidesz-logót a kampányanyagaikon. Nem segített.

A Fidesz pár új saját jelöltje közül csak az elhunyt Riz Levente helyén indult Horváth Tamás tudott nyerni, megőrizve ezzel a pártnak a XVI. kerületet, egyben igazolva Karácsony Gergely nyilvánosságra került jóslatát, hogy az a veszély nem fenyeget, hogy Gy. Németh Erzsébet nyer ebben a kerületben. 

Csak hat kerületben maradt a korábbi  fideszes polgármester: az V. (Szentgyörgyvölgyi Péter), a X. (Kovács Róbert), a XII. (Pokorni Zoltán), a XVI. (Kovács Róbert), a XXI. (Borbély Lénárd) és a XXII. kerületben (Karsay Ferenc). 

Két olyan kerület van, ahol nem fideszes volt eddig a polgármester, és most már inkább az. Ezt úgy sikerült megcsinálni, hogy a XX. kerületben nem is változott a polgármester. Szabados Ákos 1998 óta irányítja a kerületet, négy választás szociként nyert, 2014-ben független lett, de a baloldal támogatta. A mostani kampányban viszont nagy meglepetésre elfogadta a Fidesz támogatását. A lebénult ellenzék indított ugyan ellene jelöltet, de Szabados nyert. 

A másik átfordult kerület Soroksár. Itt 25 évig volt polgármester Geiger Ferenc. Nyugdíjba ment, Bese Ferencet ajánlotta utódjául. Bese függetlenként indult el, de a Fidesz támogatásával. Vele szemben is indított jelöltet az ellenzék, de Bese nyert. 

Vagyis csak azokban a kerületekben tudott új polgármesteri székeket szerezni a Fidesz, ahol nem a párt politikusai indultak, hanem beálltak egy független jelölt mögé. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.